Hlavní navigace

Chrome 62 má častěji upozornit na nezabezpečené weby. Nějak to ale nefunguje

23. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google na jaře oznámil, že Chrome od verze 62 bude ještě přísněji nakládat s weby, které běží na protokolu HTTP. Takový komunikační kanál není šifrovaný a je možné po cestě odposlouchávat, které stránky navštěvujete a co do nich zapisujete (včetně hesel).

Novinku firma připomněla i v aktuálním příspěvku na blogu s tím, že Chrome 62 již vyšel. Co se změní? V adresním řádku se zobrazí varování „Nezabezpečeno“ v případě, že na webu běžícím na HTTP začnete psát do libovolného formuláře. Při surfování v anonymním režimu se stejné varování zobrazí i bez psaní.

Tip: Co nového přináší Chrome 62 pro Android?

Označení zabezpečení v Chromu 58 a 62 Označení zabezpečení v Chromu 58 a 62

Tedy má zobrazit. Chrome 62 je venku. Vyzkoušel jsem jej ve Windows, Linuxu, OS X i iOS a nechová se tak, jak tvrdí Google. U spojí přes HTTP pouze ukazuje kruhovou ikonku i, ale text „Nezabezpečeno“ tam chybí. Stejně se Chrome chová i u kolegy Petra Urbana. Sami to můžete vyzkoušet například na stránkách psp.cz, které na HTTPS ještě nepřešly.

KL24

Tip: Cnews.cz přešlo na HTTPS. Náš web je odteď bezpečný

Google mimochodem naměřil, že většinu času již surfaři v Chromu běží na zašifrovaném spojení. Na Chrome OS je HTTPS dostupné v 85 % času. Okolo 80 % je to také ve Windows, OS X a Linuxu. Jen Android s 66 % času zaostává. Je to dáno tím, že na počítačích se do čísel zahrnou i všechny ty googly, facebooky a youtuby, protože je lidé navštěvují přes prohlížeč. Na mobilech ale využijí aplikace.

Doba surfování na stránkách načtených v Chromu přes HTTPS Doba surfování na stránkách načtených v Chromu přes HTTPS
Podíl stránek načtených v Chromu přes HTTPS Podíl stránek načtených v Chromu přes HTTPS

Byl pro vás článek přínosný?