Hlavní navigace

Google zahájí novou éru. Chrome už nebude ukazovat zelený zámek

18. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google chystá velkou změnu. Roky jsme byli v prohlížečích zvyklí vídat v adresním řádku zelený zámek jako indikátor toho, že spojení s webem je zabezpečené, šifrované pomocí protokolu HTTPS. V takovém případě se mezi vaším prohlížečem a serverem vytvoří chráněný tunel, který po cestě nemůže nikdo odposlouchávat.

Jenže šifrování je už dnes „běžné“, takže na něj podle Googlu nemá smysl upozorňovat, ale naopak varovat, pokud stránka běží nešifrovaně přes HTTP. A přesně to se stane v příštích aktualizacích Chromu.

Verze 69 odstraní zelenou barvu i upozornění „Zabezpečeno“. Chrome 70 pak v případě, že začnete psát do libovolných komentářů na HTTP webech, upozorní červeným trojúhelníkem i textem, že web je nezabezpečený. A nakonec někdy v budoucnu by se u HTTPS měl zámek zcela ztratit.

KL24

Chrome 69 už nezobrazí zelený zámek Chrome 69 už nezobrazí zelený zámek

Rozšiřování HTTPS se zrychlilo hlavně díky Googlu (už funguje i na Cnews). Od roku 2014 totiž ve vyhledávači zvýhodňuje stránky, které běží na šifrovaném spojení. Další reakce přišly v samotném prohlížeči. Chrome 56 začal upozorňovat na chybějící zabezpečení, pokud jste zadávali heslo nebo karetní údaje. Chrome 62 toto upozornění rozšířil na všechny formuláře. A až Chrome 68, který vyjde v červenci, označí za nezabezpečené všechny stránky běžící na HTTP.

Chrome 70 upozorní na nezabezpečené weby Chrome 70 upozorní na nezabezpečené weby

Dle statistik Googlu dnes 73 % stránek zobrazených v Chromu pro Windows již běží přes HTTPS, před třemi lety to bylo jen 39 %. A na HTTPS uživatelé tráví 83 % času.

Byl pro vás článek přínosný?