Hlavní navigace

Ve Storu pro Windows 10 se objevil Chrome. Microsoft jej Googlu rychle smazal

20. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Skitterphoto / Pixabay

V Microsoft Storu ve Windows 10 se včera objevil Chrome. Tentokrát nešlo o žádnou podvodnou aplikaci, ale skutečnou iniciativu Googlu. Vtipné na tom bylo, že prohlížeč se přes Store nenainstaloval, pouze se otevřela webová stránka, odkud se stáhl instalátor, který pak fungoval stejně, jako byste si příslušný soubor stáhli přes Edge. Ani v jednom případě by navíc takový soubor nešel spustit ve Windows 10 S.

KL24

Reakce Microsoftu na sebe nenechala dlouho čekat. Do pár hodin Chrome odstranil. Ne proto, že Google do Storu umístil pouhý web pro stažení instalátoru, ale protože Chrome v dané podobě porušuje podmínky Microsoftu. Jak už víme od jara, prohlížeče ve Storu nesmí z bezpečnostních důvodů používat vlastní vykreslovací jádra, nýbrž EdgeHTML. To Google nesplnil, jeho Chrome běží na vlastním Blinku.

Google Chrome Installer v Microsoft Storu Google Chrome Installer v Microsoft Storu

Zatímco vývojáři jiných typů softwaru mohou do Storu poslat i klasické desktopové programy, u prohlížečů platí ještě výše zmíněné pravidlo, že musí být založeny na stejném základu jako Edge. Aby Chrome ve Storu mohl zůstat, musel by se Google přizpůsobit jako na iOS, kde Chrome je jakousi „nadstavbou“ Safari s vlastním uživatelským rozhraním a funkcemi.

Byl pro vás článek přínosný?