Hlavní navigace

Na Chromeboocích poběží MS Office i World of Warcraft, ale…

20. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Více než rok od ohlášení CrossOveru pro Chrome OS je nástroj pro spuštění programů z Windows na Chromeboocích veřejně dostupný. V Play Storu je ke stažení betaverze. Potřebovat budete Chromebook s procesorem od Intelu (většina) a podporou aplikací pro Android (menšina).

Programy pro Windows se na Chrome OS spouštějí hodně velkou oklikou. Vývojáři z CodeWeavers totiž připravili CrossOver pro Android. Vzhledem k tomu, že Intel vzdal vývoj procesorů pro mobily a tablety, jde o prakticky mrtvý projekt. Jenže Google chtěl vyřešit aplikační krizi Chrome OS tím, že do systému integruje běhové prostředí pro Android. A když na Chromebooku poběží část Androidu, spustíte na něm vrstvu CrossOver, přes který zase rozjedete oblíbený software z Windows.

TIP: Intel vzdává boj o mobilní trh. Zrušil čipy Atom pro mobily a tablety

Bude to nouzové řešení, ale jinak si na Chromeboocích těžko spustíte Microsoft Office 2016 nebo hry pro DirectX. Podle CodeWeavers by měl bez problémů běžet také World of Warcraft, Skyrim nebo Half-Life 2. Budete ale také potřebovat adekvátní hardware. Levný Chromebook s Celeronem/Pentiem N a 2 GB paměti na hry nestačí ani v nativně pod Windows, natož přes dvě mezivrstvy (k emulaci ovšem nedochází).

CS24