Hlavní navigace

Google chystá vlastní Wi-Fi router pro pokrytí celého domu. Ukáže jej už příští týden

25. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Redakce

Internetový gigant již má se síťovými prvky zkušenosti. Spolu s Asusem a TP-Linkem loni představil Wi-Fi routery OnHub. Spolupráce byla podobná jako u produktů Nexus. Google dodal kompletní software, partneři hardware. Na akci, které se koná 4. října, prý firma z Mountain View ukáže vlastní router nazvaný prostě Google Wifi.

Google OnHub

Moc toho o něm nevíme. Krabička bude podle zahraničních kolegů stát 129 dolarů. Software bude vycházet z OnHubu, tudíž bude mít snadné nastavení (a bez hromady pokročilých úprav). Podporovat má Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (třída AC1200), Bluetooth a 802.15.4.

Třída AC1200 znamená, že router používá dvě pásma (až 300 Mb/s přes 2,4GHz pásmo a 867 Mb/s přes 5GHz) a anténní sestavu 2×2 MIMO. Magazín Droid Life tvrdí, že Wifi je navržen pro tvorbu mesh sítí. To jsou zvláštní překrývající se sítě, jejichž přístupové body jsou rozmístěny po celém domě (kanceláři, ulici…) a navzájem tvoří jednu viditelnou roamingovou síť.

Nedávno podobné řešení pro domácnosti představil Netgear. Ten má výhodu v tom, že používá extra kanály, kterými si jednotlivé satelity navzájem směrují datový provoz. Tím mají uživatelé stále k dispozici plnou rychlost. Google Wifi má podle všeho jen dvě rádia, takže v bezdrátovém mesh zapojení by kapacita sítě výrazně klesla. Ale nepředbíhejme, zatím ještě firma nic nepředstavila.

KL24

 

Zdroj: Android Police, Droid Life