Hlavní navigace

Šeptanda: Google se vrátí do Číny. Chystá cenzurovaný vyhledávač

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná je to jen náhoda, ale jen co se Google zbavil motta Don't be evil, začne jednomu ďáblovi podlézat. List The Intercept získal tajné informace o tom, že Google plánuje opětovně vstoupit na čínský trh a nabídnout místním občanům vyhledávač. Ten v Zemi draka nabízel od roku 2006 do 2010, následně doménu google.cn přesměroval google.hk. Hongkong je sice oficiálně součástí ČLR, ale má vysokou míru autonomie a mnohem méně přísná pravidla.

Zemi na internetu sužuje tzv. Velký čínský firewall. Vláda nedovoluje šířit oponentní názory na státní politiku nebo náboženství, cenzuruje sexuální obsah, hazard… Prostě všechno, čím naopak žije západní internet. Na černé listině zakázaných webů je prakticky vše od Googlu, YouTube, Facebook, Twitter, Wikipedia (některé části povoleny jsou), The Pirate Bay nebo velká média typu New York Times, Bloomberg apod. Přehledný seznam blokovaných webů a služeb najdete na Wikipedii.

TIP: Čína nasadila účinný systém, který vyřadil VPN

Ale zpět je Googlu. Jeho šéf Sundar Pichai se podle The Interceptu loni v prosinci sešel s některým vysoce postaveným vládním úředním a jednal o možnosti spuštění cenzurované verze vyhledávače. Tu už prý Google několik měsíců vyvíjí pod kódovým označením Dragonfly. Google v něm údajně bude blokovat v Číně blokované stránky a nedovolí vyhledávat zakázaná klíčová slova.

KL24

TIP: DuckDuckGo slibuje bezpečný vyhledávač. Čína jej teď zablokovala

Google se ke spekulacím odmítá vyjádřit. Prý již v Číně poskytuje řadu mobilních aplikací, pomáhá místním vývojářům a investuje do tamních firem jako JD.com, ale více o budoucích plánech mluvit nebude.

Byl pro vás článek přínosný?