Hlavní navigace

Google Currents (Aktuality) vám z webu udělají parádní časopis

12. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

iPadisti a iPhonisti určitě znají povedenou aplikaci Flipboard. Je to vlastně chytrá RSS čtečka, která umí přežvýkat obyčejnou zprávu do podoby pěkného magazínu. Na začátku loňského prosince uvedl Google vlastní řešení nazvané Currents. Fungovalo (oficiálně) pouze v USA, pro zbytek světa a hlavně Česko nebo Slovensko neměla aplikace žádný smysl, protože neuměla dobře zobrazit národní diakritiku.

" width="560" height="315" frameborder="0">

To se změnilo včera. Google vydal novou verzi Google Currents 1.1.0, která už funguje snad ve všech zemích světa, opravuje řadu chyb, přidává nové funkce a je dostupná také v češtině. Na rozdíl od Flipboardu si ji užijí také lidé s Androidem, ať už tabletem, nebo chytrým telefonem. A hned na začátek musíme říct, že je to snad nejlepší aplikace od Googlu.

Během několikahodinového testování jsme nenarazili na žádnou chybu, program běží svižně, vypadá krásně jednoduše, ale přitom nic podstatného nechybí. Je až s podivem, že se Googlu povedlo vytvořit tak pěknou mobilní aplikaci. Doteď se totiž nedržel žádných norem, každý software se ovládal jiným způsobem, jinak vypadal. Zkrátka bylo vidět, že na něm pracuje jiný tým. Ale Google Currents (v české mutaci jako Aktuality) jen spustíte a čtete, aniž byste museli na něčím přemýšlet. Nejsložitějším úkolem je přihlášení/registrace účtu kvůli synchronizaci a dohledání vhodných zdrojů ke čtení.

Čtení jako „na kříďáku“

V tuto chvíli je v Currents asi 400 tzv. publisher editions, to je speciálně upravených časopisů, a dalších 14 000 self-produced editions, tedy vložených RSS feedů. Přidat můžete i vlastní blogy nebo jiné stránky, které používají standardizovaný výstup. V odběru se přihlásíte online i přímo z aplikace. Kdo používá čtečku Google Reader, toho potěší, že zdroje může zkopírovat odtamtud.

Hlavní stránka láká jedním výběrovým článkem a seznamem odběrů, chcete-li časopisů. Klepnutím otevřete titulní stránku. Na mobilu čekejte pouze jednoduché rozhraní s nadpisem, perexem a fotkou (pokud je k dispozici), na tabletu se Currents pokoušejí o líbivější „sazbu“ s různou velikostí bloků. S přimhouřeným okem pak časopis vypadá, jako by jej upravoval détépák ručně.

Google Currents Google Currents Google Currents Google Currents

Samotné články už působí trochu tuctově. Zkrátka jen text s nadpisy, odkazy a odstavci okořeněný grafikou. Tou jsou obrázky a videa. Fotky v článku fungují jako náhledy, po klepnutí se spustí samostatná galerie všech obrázků z článku, můžete také zvětšovat pomocí gest. Videa z YouTube se spustí ve zvláštním přehrávači, hypertextové odkazy vám ale otevřou externí články přímo v Currents.

Google Currents Google Currents

Text je zarovnán do bloku. Na mobilu (na výšku) se zobrazí pouze v jednom sloupci, v režimu na šířku pak ve dvou. Na tabletu je dvousloupcová sazba nastavená u obou pohledů.

Google Currents

Nastavení, sdílení a další blbinky

Cizojazyčné texty si můžete nechat přeložit díky integrování Google Translatoru. V praxi spíš využijete převod do angličtiny/němčiny, pokud chcete číst exotičtější příspěvky. Převod z/do menších jazyků ještě není optimální. V mém případě trvalo přelouskání jednoho časopisu z angličtiny do češtiny několik desítek sekund.

Kdybyste funkci přesto chtěli vyzkoušet, slouží k tomu prostřední ikonka se zeměkoulí (v českých nebo jiných výchozích jazycích, resp. časopisech ji ale pochopitelně nenajdete).

Google Currents Google Currents Google Currents Google Currents Google Currents

Každý článek můžete sdílet do několika sociálních sítí, případně je odešlete do jiné aplikace k dalšímu zpracování.

Na rozdíl od první verze už není nutné nový obsah stahovat ručně, ale lze nastavit automatickou synchronizaci včetně podmínky, aby se použila pouze při připojení přes Wi-Fi. Články můžete stahovat i pro offline čtení, ve výchozím nastavení ale bez obrázků.

  Google Currents Google Currents Google Currents

Poslední užitečnou funkcí je volba jedné ze tří velikostí textu. Bohužel chybí další nastavení, třeba sépiový podklad nebo inverzní zobrazení. Snad se dočkáme v dalších verzích.

 Google Currents Google Currents Google Currents

Jeden velký problém, za který ale Google nemůže

Podstatnou vadou je, že některé RSS zdroje (včetně našich webů) obsahují pouze pár odstavců textu, nikoliv celý článek. Na to jsou Currents krátké a neumí se k webu připojit a automaticky stáhnout zbytek. To by si ale Google možná koledoval o soudní tahanici kvůli porušování autorských práv. Jiné aplikace to však dokážou. Někomu možná budou chybět upozornění na nové články, aplikaci tak musí kontrolovat čas od času ručně.

Zahraniční publisher editions se ale čtou perfektně. U ostatních zdrojů musíte holt doufat, že webmasteři posílají do RSS kompletní text i s obrázky. Obvykle ale není v jejich zájmu, aby někdo četl článek v RSS čtečce, kde neuvidí reklamu a nezapočítá se jim to do návštěvnosti (pozor, Currents jsou podporovány v Google Analytics).

Mimochodem: tvůrci webů mají možnost zobrazování v Currents ovlivnit ve správě účtu. Nastavení je poměrně bohaté.

 

Pokud se ale přes to Google přenese a přesvědčí producenty, že Currents (Aktuality) jsou dobrým nástrojem pro zpřístupnění obsahu na chytrých zařízeních, má vyhráno. Google už prodává hudbu, knihy, filmy i aplikace, ale čtení noviny/časopisů mu doteď chybělo.

iPad donutil vydavatele, aby náročným způsobem vytvářeli vlastní aplikace. Google činí to samé jednodušeji a bez velkých časových nebo finančních nákladů. Dokud ale nenabídne možnost kompenzace ztrát způsobených čtením bez vlastních reklam, hromadný příchod nového obsahu nemůžeme čekat. Placené časopisy zatím v Currents také nenajdete. Pouze přelouskané weby.

CS24

V ostatních stránkách jsou Currents nečekaně dobrým kusem softwaru. Ostatně, můžete si jej také vyzkoušet. Stačí program nainstalovat z Play Storu nebo App Storu.

Currents (Aktuality) na tabletu

Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu Google Currents na tabletu