Hlavní navigace

Google dnes slaví 19. narozeniny. Ve vyhledávači si můžete zahrát Hada nebo Pac-Mana

27. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google, nejnavštěvovanější web internetu, má celosvětově 4,5 miliardy uživatelů v 160 zemích světa. Tvůrci dnes připomínají 19. výročí od spuštění, místo tradičního loga na něm najdete slavnostní doodle se svíčkami a dortem. Google si ale připravil i pár překvapení.

Pokud vyhledáte „google narozeniny kolo štěstí“, stránka vám vybere připomene některé z náhodných doodlů z minulosti. Často jsou interaktivní jako například hra Pac-Man, Solitaire, piškvorky, poznávání not od Beethovena nebo třeba výlet do podmořského světa na Galapágách. Jedna hra je ale zcela nová, stačí vygooglit „snake“ nebo „hrát hada“.

Tip: Příběh Googlu: jak dva studenti dobyli svět informací

KL24

Dnešní datum mimochodem není v historických pramenech nijak důležité. Google totiž k oslavě narozenin používal dvě různá data (7 a 27. září), která se ale nevážou k žádné dřívější události.

Počátky Googlu mohou sahat už do roku 1996, kdy Larry Page a Sergej Brin začal na Stanfordově univerzitě pracovat na novém vyhledávači. Tehdy jej ještě označovali jako BackRub. Když se z něj stal Google, stále ještě běžel na adrese google.stanford.edu. Doména google.com byla zaregistrována až 15. září 1997. Vlastní firmu pak Page s Brinem založili v garáži jejich kamarádky Susan Wojcické až 4. září 1998.

Byl pro vás článek přínosný?