Hlavní navigace

Google+ dnes slaví dva roky: úplně jiný a stále druhý za Facebookem

28. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původně se spekulovalo o názvu Google Me, ale nakonec zvítězil (stále trochu podivný) název Google Plus (či Google+). Facebook dostal konečně relevantní konkurenci, ovšem zpočátku se na síti vyskytovali převážně jen lidi od IT a toto stigma přetrvává do dnes.


 Původní podoba z roku 2011

První uživatelé se připojili 28.6.2011, kdy byla síť ještě na pozvánky a prvních dvaceti milionů uživatelů dosáhl Google+ již zhruba po dvou týdnech. Od té doby prošlo Plusko několika redesigny a postupně mu Google přizpůsobuje (nebo rovnou ruší) všechny ostatní služby. Po víceméně neúspěšných pokusech z Orkutem, Buzzem a Wave se Google konečně trefil, jenže možná už pozdě – téměř všichni byli a jsou na Facebooku.

Takto to tehdy začalo: Google má kladivo na Facebook, jmenuje se Google+ [video]

Není to tak dlouho, co Google+ překonal Twitter, stále je však s velkým odstupem za prvním Facebookem, na kterém přes problémy se soukromím a prakticky nefungující skutečnou tajmlajnou (o tom co uvidíte rozhoduje Zuckerberg a ne vaše nastavení) masa lidí stále zůstává. Počet uživatelů Google+ pomalu roste a dnes se hovoří o nějakých 500 milionech účtů, mnoho z nich však jen odkleplo aktivaci Google+ v rámci svého Gmailu. Aktivní uživatelé se odhadují na polovinu.


 Aktuální Google+

Google+ se stále všelijak mění prakticky pod rukama. Google vyzkoušel a zase zrušil hry, které na Plusku nikdo nehrál. Původní kruhy také vzaly za své, i když rozřazování přátel do skupin stále existuje. Postupně došlo k integraci Picasy a nedávno se převodu pod Plusko dočkal také chat Google Talk; v tomto případě je výsledek spíše k horšímu.

Nezapomeňte sledovat na Google+ náš web Cnews.cz.

Google Plus se jako sociální síť již dostatečně etabloval. Prakticky ve všem je proti Facebooku lepší, tedy až na ten počet uživatelů. Problém typu "všichni moji kamarádi jsou na Facebooku a kvůli mně nepřejdou" je trochu přitažený za vlasy – na stejném principu máte tedy asi přejít vy kvůli nim. Sociální sítě tady nebyly vždy a jednou třeba zase nebudou, není třeba se vázat na jedinou. Pokud na nějakých sociálních sítích jste, měli byste možná být i na Google+. Facebook není jediná stránka na webu, stejně jako Modré éčko na ploše nespouští Seznam internetu.

Miniaplikace

 

MMF24

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.