Hlavní navigace

Google dosáhl dospělosti. Největší internetová firma slaví 18. narozeniny

27. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google dnes oslavuje 18. výročí. Na hlavní stránce vyhledávače o tom dal vědět roztomilým animovaným doodlem. S narozeninami u Googlu je to ale vždy trochu složitější. Neexistuje totiž jednotné datum, firma oslavuje pokaždé jindy. Nejčastěji však 7. a 27. září.

Google má 18. narozeniny

Počátky Googlu mohou sahat už do roku 1996, kdy Larry Page a Sergej Brin začal na Stanfordově univerzitě pracovat na novém vyhledávači. Tehdy jej ještě označovali jako BackRub. Když se z něj stal Google, stále ještě běžel na adrese google.stanford.edu. Doména google.com byla zaregistrována až 15. září 1997.

 

Vlastní firmu pak Page s Brinem v garáži jejich kamarádky Susan Wojcické až 4. září 1998. Ta byla mimochodem první marketingovou manažerkou firmy a na svědomí má právě i oslavná loga Googlu (doodly). Dnes šéfuje YouTubu. A až do loňského roku byla švagrovou Brina (vzal si její sestru Anne).

Z garáže se do kanceláří v Palo Alto přestěhovali až v dubnu 1999, to už měl Google osm zaměstnanců. V srpnu téhož roku přišlo další stěhování, tentokrát do Mountain View 2400 Bayshore. V březnu 2004, kdy bylo googlerů již přes 800, se firma znovu stěhovala. Tentokrát na zatím poslední adresu, do Googleplexu v Mountain View na adrese 1600 Amphitheatre Parkway.

KL24

Tip: Příběh Googlu: jak dva studenti dobyli svět informací

Ale abychom se vrátili na začátek. Obě oslavná data, 7. i 27. září, vznikla uměle. V minulosti firmy se v těch dnech roku 1998 nic důležitého nestalo. Pokud se chcete o historii firmy dozvědět něco víc, doporučuji přímo oficiální web, který v bodech připomíná všechny milníky Googlu.

Byl pro vás článek přínosný?