Hlavní navigace

Google Earth 6: ve znamení 3D pokroku

21. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První novinkou, jež poslední verze Google Earth přináší, je kompletní integrace mezi uživateli oblíbeného Street View (zobrazení ulic v jejich reálné podobě) do jádra programu.  Navigace v Google Earth nebyla nikterak pozměněna, pouze v pravé části aplikace vedle navigační lišty přibyla ikonka Pigmena (známý oranžový panáček sloužící k určení kýžené polohy).

Ke stažení: Google Earth 6 v češtině můžete stahovat zde.

Pokud se chcete podívat na vybranou lokaci, stačí přetáhnout jeho ikonu nad zvolenou výseč a počkat několik málo vteřin, než se modře zabarví ulice, které Street View podporují. Následným „upuštěním“ Pigmena do zvoleného místa dojde ke změně zobrazení.

Tím přejdete přímo do Street View, ve které se nyní (vedle známého otáčení se v prostoru) můžete přímo pohybovat prostřednictvím kolečka myši. Jestliže vám toto po čase bude nepohodlné, kliknutím na ukončení zobrazení nebo použitím pravého tlačítka myši můžete znovu vybrat polohu, která více odpovídá vašemu zájmu.

3D stromy a budovy

Ačkoliv jsme na 3D budovy zvyklí již z minulých verzí aplikace, v té poslední došlo k jejich rozšíření. Navíc přibyly i trojrozměrně zobrazované stromy. I když zde mluvíme o rozšíření, je třeba si uvědomit, že počet objektů vyobrazených ve vztahu k jejich celkovému počtu je zatím stále marginální. A to jak ve Spojených státech, kde jsou mapy nejintenzivněji aktualizovány a vylepšovány, tak kdekoliv jinde včetně České republiky.

Pokud si však chcete vyzkoušet, jaké je to pohybovat se mezi zmiňovanou flórou, zadejte do vyhledávacího boxu např. Palace of Fine Arts San Francisco. Pomocí zoomu se dostanete až k popisovanému objektu a prostřednictvím Pigmena se můžete vydat na procházku zelení spojenou s prohlídkou zajímavého objektu.

Tip: V internetových diskuzích a některých článcích se objevují mylné informace, že v české lokalizaci 3D zobrazení nefunguje. Ve skutečnosti se jedná o přehlédnutí faktu, že toto zobrazení je defaultně vypnuté. Aktivovat jej můžete zaškrtnutím volby „Prostorově zobrazené budovy“ z nabídky Vrstvy ve spodní části aplikace.

Historické mapy

Významným zpestřením nejen pro milovníky historie je implementace historických map. Ve skutečnosti byly mapy integrované už ve verzi předchozí, avšak velká většina uživatelů tuto možnost jednoduše přehlédla z důvodu, že nebylo jasné, pro která místa je služba podporována.

Pokud je pro zvolenou lokaci tato mapa dostupná, jste o tom informováni ve stavovém řádku ve spodní části programu. Na obrázku níže můžete vidět Londýn v roce 1945. Podporovaných měst je několik (za všechny např. Varšava v roce 1935), s každou další verzí se toto pensum bude rozšiřovat.

CS24

Specialitka Pro verze

Používáte-li Google Earth Pro (více informací zde), připravil si pro vás Google ještě jedno zajímavé vylepšení. Tím je možnost měření velikostí v prostoru – ve trojrozměrném zobrazení si tak můžete snadno a poměrně přesně změřit vzdálenost mezi objekty, výšku objektů nebo libovolnou plochu na mapě.