Hlavní navigace

Google I/O 2011: značka Chrome letí nahoru a na web přišli Angry Birds

12. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chrome a Chrome Webstore

První keynote konferenci Google I/O se týkala mobilních zařízení a domácností, které Google ovládá Androidem. Včera se diskutovalo o Chrome a Chrome OS, které mají změnit svět počítačů.

Chrome

Prohlížeč, který za dva roky způsobil asi největší rozruch. Google nasadil rychlé tempo vývoje, přitom prohlížeč uchopil jinak než ostatní. Z počátku byl hloupý, měl pouze základní funkce, ale byl pekelně rychlý (práce s aplikací a hlavně zpracování JavaScriptu). S každou další verzí šla rychlost ještě nahoru, přibývaly funkce i podporované technologie. A je to Google, který odstartoval velký boom okolo HTML5, zkázy Flashe apod. Ostatní se chytili až později.

Google I/O

Chrome vsadilo na rychlý vývoj a proto už máme 11 majoritní verzí, tedy nejvyšší číslo ze všech velkých prohlížečů (ok, Opera je 11., ale Chrome 12 klepe na dveře). Podle Statcounteru už Chromu patří přes 18 % trhu a rychle stíhá klesající IE a stagnující Firefox. Sundar Pichai, senior viceprezident Chrome potvrdil, že zatímco loni v tuto dobu aktivně používalo prohlížeč Googlu 70 milionů lidí, dnes už je to 160 milionů.

Současná 11 verze se chlubí podporou WebGL – 3D grafika už může vypadat dobře i v rámci webu a s hardwarovou akcelerací se také svižně renderuje. Druhou zajímavostí je hlasový vstup. Obě technologie byly na keynote ukázány, ale vy už je znáte, pokud čtete ExtraWindows.

Google I/O

Pěkná byla ukázka známého dema Fish IE Tank, které lidé z Mozilly upravili tak, že v akvárku plave až 60 000 ryb (zkusit můžete zde). V 2D Canvasu s HW akcelerací jich bývá jen 1000, s WebGL si mohou dovolit několikrát tolik.

Díky WebGL mohou na webu běžet 3D hry, ale také náročnější grafické aplikace. Třeba TinkerCAD je úplně základním programem pro CAD, avšak ukazuje potenciál, že podobné služby mohou běžet i online.

Google I/O

Chrome Web Store

Loni v zimě Google spustil Chrome Webstore. Chtěl naučit uživatele stahovat a kupovat aplikace přímo v prohlížeči. Včera obchod oficiálně otevřel v 41 zemích světa včetně ČR. Webstore už fungoval i předtím, teď byl ale plně počeštěn. Nakupovat aplikace ale stále není možné, stahovat můžete pouze ty bezplatné. Celkem už se nainstalovalo přes 17 milionů programů.

Američtí vývojáři už mohou do svých produktů nasadit tzv. „In-App Payments“ – platby přímo v aplikaci (třeba doplňky do her, navýšení úložného prostoru, nový obsah časopisů apod.). Důležité je, že Google si nechává pouze 5% provizi, zbytek zůstane vývojářům. Ti jsou rovněž osvobozeni od jiných poplatků a registrací. Zatím jsou k dispozici vnitroaplikační platby v JavaScriptu, flashová verze se teprve chystá.

Angry Birds

Velký rozruch způsobilo uvedení webové verze populární hry Angry Birds. Na mobilech se jedná o jednu z nejúspěšnějších titulů, web však zatím míjel. Pokud používáte Chrome, můžete si stáhnout aplikaci odsud. V ostatních prohlížečích stačí navštívit adresu chrome.angrybirds.com a začít hrát.

Port s ovládáním myší místo dotykového displeje se povedl, hra je krásně plynulá. V aplikaci můžete zvolit jednu ze dvou verzí: SD využívá pouze 2D Canvas, HD je náročnější a budete potřebovat prohlížeč s podporou WebGL (Chrome 10+, Firefox 4+). Hra má obsahovat kromě 70 levelů i nějaké speciality přímo pro Chrome, zatím je ale chybová, v době psaní nešlo překročit Level 1-20, takže tím mé testování skončilo :-).

Chrome OS a Chromebooks

Chrome OS

Po několika měsících jsme dostali novou porci informací ohledně operačního systému Chrome OS. Uvnitř se stále jedná o webový prohlížeč, ostatní komponenty jsou uživateli skryty. Novinkou v aktuální verzi bude lepší práce s multimédii a paměťovými kartami/klíčenkami. Hudba i video běží přímo v zařízení (podporu formátů neznáme) buď v malém okénku (dále můžete pracovat s e-maily, dokumenty…), nebo v celoobrazovém režimu. Ale univerzální přehrávač z něj neuděláte, Google více spoléhá na online obsah.

Chrome OS

Zajímavou funkcí je přiřazení online aplikací k určitým formátům souborů. V ostatních systémech naprosto běžná věc, že si aplikace pohlídají asociaci souborů samy, ale v Chrome OS muselo být vyvinuto nové API. Například textový dokument .doc můžete spustit v Google Docs, ale také se může přiřadit k funkci odeslání do služby Box.net.

Na spodní obrázku je totéž učiněno s Picasou. Stačí vložit SD kartu, vybrat potřebné soubory a rychlým dialogem je poslat do galerie Picasa, kde je můžete dále upravit Picnikem. Při nahrávání na web lze soubory rovnou zařadit do nového alba, zadat popis a nastavit, jestli fotky uvidí všichni, nebo pouze vy.

Chrome OS

Chrome OS nyní běží v kampani „Nothing but the web“ (nic než web). Google tvrdí, že klasické aplikace ani nepotřebujeme, důležitá je rychlost startu počítače, bezpečnost nebo nulová starost o aktualizace programů. Přesto Chrome OS některé offline prvky potřebuje. Ať už jimi jsou přehrávače lokálních médií nebo jednoduchý souborový správce, i online aplikace je možné nainstalovat pro použití v nepřipojeném stavu.

Ve Webstore už několik takových je. Buď využívají lokální úložiště Flashe, nebo HTML5. Takto budou v létě převedeny i nejdůležitější služby Googlu: Gmail, Calendar a Docs. Budou fungovat i offline, při připojení jen stáhnou nový obsah.

Chrome OS nezničí viry ani jiná havěť, protože všechny aplikace běží ve vlastním „sandboxu“. Data jsou v počítače zašifrována a veškeré nastavení se ukládá online. To znamená, že ať už sednete k jiném stroji s Chrome OS či prohlížeči Chrome, vždy „budete jako doma“. Počítač nastartuje za 8 vteřin, po probuzení ze spánku okamžitě. To jsou hlavní výhody, kterými chce Google nalákat uživatele.

Chromebooks

Se systémem souvisí i jejich hardwarové implementace. Prototyp Cr-48 si vyzkoušelo přes milion uživatelů, ale za měsíc už mají přijít první komerční produkty. Nejsou to notebooky ani netbooky, nýbrž Chromebooky. Okolo nich se motají Samsung s Acerem jako výrobci, Intel jako dodavatel čipsetů a Verizon, který bude exkluzivním poskytovatelem mobilního spojení v Americe.

Už 15. června se na trh dostanou tři modely Samsung s Wi-Fi (429 USD), Samsung s Wi-Fi a 3G (499 USD) a Acer (349 USD). Dostupné budou z počátku pouze v USA, Velké Británii, Francii, Německu, Nizozemí, Itálii a Španělsku, další země se dočkají později. Je škoda, že Amazon je rozesílá pouze do USA. Zatím také chybí 3G verze Aceru.

  Samsung Series 5 XE500C21 Acer Chromebook
displej 12,1", 1280 × 800 px 11,6", 1366 × 768 px
hmotnost 1,48 kg 1,34 kg
výdrž 8,5 h 8 h
CPU + GPU Atom N570, DC 1,66 GHz, GMA 3150 Atom N570, DC 1,66 GHz, GMA 3150
paměť 2 GB RAM, 16 GB SSD 2 GB RAM, 16 GB SSD
sítě Wi-Fi + 3G (volitelně) Wi-Fi + 3G (volitelně)
rozhraní a porty 2× USB, mini VGA, čtečka SDXC/MMC, HD webkamera a mikrofon s potlačením šumu, stereo repro 2× USB, HDMI, čtečka SDXC/MMC, 1,3Mpx webkamera a mikrofon s potlačením šumu, stereo repro

 

Oba Chromebooky mají plnohodnotou chicklet klávesnici a hlavně velký touchpad inspirovaný trackpadem v MacBoocích. Hardware jinak spadá do kategorii netbooků, dvoujádrový Atom nikoho ze židle nezvedne. Na konzumaci online obsahu ale stačit bude, to už si Google pohlídá díky jednodušší optimalizaci. Nemusí totiž systém ladit pro různé komponenty.

Google včera oznámil, že má s Chromebooky velké plány i ve firemním prostředí a školství. Tyto organizace mohou získat počítače stejným způsobem, jakým si platí třeba Google Apps – tedy měsíčním paušálem. Pro firmy je připravena nabídka 28 USD měsíčně na uživatele, školy jen 20 USD. V ceně bude také 24/7 podpora Googlu, správa pomocí konzole, záruka / výměny zařízení a aktualizace hardwaru. Odvolává se přitom na zjištění Gartner Research, že průměrně stojí každý počítač firmu mezi 3300 a 5800 USD ročně. (Rád bych viděl, co všechno do těch nákladů počítali.)

" frameborder="0" height="314" width="500">

Google si také uvědomuje, že firma potřebuje i více než jen webové aplikace. Proto spolupracuje s významnými dodavateli virtualizačních nástrojů VMWare a Citrix, které prostřednictvím sítě dokážou na Chromebooku spustit všechny desktopové nástroje, ať už je to Office 2010, Photoshop nebo třeba AutoCAD.

Sundar Pichai promluvil ještě o Chromebox, což je počítač s Chrome OS, který připojíte k vlastní myši, klávesnici, monitoru a jiným periferiím. Jestliže Chromebook je jako MacBook, Chromebox připomíná Mac Mini.

Video

KL24

" frameborder="0" height="314" width="500">

Co myslíte, podaří se Googlu zahýbat s trhem operačních systém stejně, jako se mu to povedlo s prohlížečem? A hráli jste už Angry Birds?

Byl pro vás článek přínosný?