Hlavní navigace

Google I/O 2014: vše, co chcete vědět o novém Androidu a Chromu

25. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vše o novém Androidu L

Android jede

Sundar Pichai, šéf Androidu, Chromu a Google Apps, začátkem keynote zdůraznil, jak úspěšný Android je. Každý rok se zdvojnásobuje počet lidí, kteří jeho mobilní operační systém používají. Ještě loni to bylo 500 milionů, během června byla aktivní miliarda Androidů. Jejich uživatelé denně pošlou 20 miliard textovek a vyfotí 93 milionů selfies.

Daří se už také tabletům. Android je už na 62 % velkých placek, a to Google nepočítá zařízení s odvozeninami Androidu jako Kindle Fire od Amazonu. Dvaačtyřicet procent všech videí z YouTube uživatelé sledovali na Androidu. Počet instalací aplikací se meziročně zvýšil o 236 %.

Iniciativa Android One

Pichai překvapivě představil novou referenční hardwarovou platformu Android One. Chápat ji můžeme jako jakýsi Nexus pro chudé. Googlem navržené zařízení, které budou produkovat někteří indičtí výrobci, bude stát pod 100 dolarů. Bude mít stále aktuální systém i aplikace přímo od Googlu.

Dále víme o 4,5" displeji, dostupné microSD kartě, FM rádiu a dvou slotech pro karty SIM. Na podzim uvedou první zařízení Micromax, Karbon a Spice. Jestli se One dostane i mimo Indii, to však zatím nevíme.

Android L ještě nemá číslo, ale známe funkce

Google s novým Androidem přidá efekty, abychom se měli na co dívat. Tak například objekty na obrazovce budou uspořádané do vrstev. Ten, co bude výš, bude vrhat stín na objekt pod ním. S implementací nových API si budou muset poradit vývojáři aplikací, aby všechno vypadalo pěkně podle nových pravidel.

Android používá miliarda lidí
Android používá miliarda lidí

Chce tím zdůraznit, že objekty jsou prostorové. Budeme hloubku na obrazovce skutečně vnímat? Matias Duarte, viceprezident designu, ukázal, co jsme už viděli dopředu. Android dostane nová designová pravidla, která už například splňuje aktuální Google+. Ukázal však přepracovaný Gmail. Najednou má kulaté ikonky, větší řádkování, upravený font Roboto a je celkově barevnější, viz červená horní lišta.

Nový design s pastelovými barvami má také více sedět různě velkým obrazovkám včetně tabletů. Designová pravidla zájemci najdou na google.com/design. Nová doporučení, pastelové barvy a plochý vzhled Google označuje jako Material design. Vypadá to hezky, ale změna přichází v době, kdy se vývojáři teprve naučili pracovat s předchozím designem Holo.

Google odhalil i novou navigační lištu. Zapomeňte na šipku, domeček a listy papíru, nové ikonky mají základní geometrické tvary: trojúhelník, kruh a obdélník. Trochu jako gamepad od PlayStationu. Nová je i klávesnice, která ztratila viditelné oddělení tlačítek, ale je to pouze šedá plocha s písmeny. No, ještě že ji bude možné změnit.

Pokročilejší notifikace,  osobní odemykání a propojení se webem

Notifikace připomínají kartičky z Google Now. Dostupné budou přímo ze zamykací obrazovky a vybrané budou vyskakovat přímo nad spuštěné aplikace. Hrajete-li například nějakou hru a někdo vám zavolá, formou notifikační kartičky se dozvíte, kdo to jde. A protože je to interaktivní oznámení, hovor můžete přijmout, odmítnout, nebo gestem schovat na pozadí.

Nové odemykání nám usnadní život. Žijeme v době propojených hraček, takže je naprosto logické, že když máte s sebou dvě zařízení, mohou vás díky tomu identifikovat. Hodinky na vašem zápěstí, spojené s mobilem přes Bluetooth, řeknou telefonu, že jste to vy. Nebudete proto muset při odemykání např. zadávat vybraný vzorec.

Materiální motiv nabídne nové možnosti jako stíny nebo pokročilé animace
Materiální motiv nabídne nové možnosti jako stíny nebo pokročilé animace

Obrazovka se prostě jen odemkne bez hesla. Smartphone dále rozpozná váš hlas, případně i vaši polohu. Kterýkoli z těchto prvků lze využít k tomu, aby se telefon přepnul do bezpečného režimu a nevyžadoval při probuzení heslo, případně jeho ekvivalent.

Každý den používá mobilní Chrome 300 milionů uživatelů, více než desetkrát tolik co loni. A prohlížeč se teď stane ještě těsnější součástí systému. Rozdíly mezi mobilními weby a aplikacemi se zase o kousek setřou. Google například ukazoval seznam Recents (Nedávných), kde se aplikace i weby mísily bez rozdílu.

64bitový systém a konec Dalviku

Co jsme už věděli, Android L se rozloučí s běhovým prostředím Dalvik a nahradí jej ART, který se objevil jako testovací runtime v Androidu 4.4. Slibuje nejen rychlejší spouštění aplikací, ale také vyšší výkon a lepší nakládaní s operační pamětí. Více informací najdete v naší starší novince.

Android L bude konečně také plně 64bitový. Pro vývojáře to neznamená žádnou práci navíc, stále budou vyvíjet v Javě, ale jejich aplikace mohou využívat nových instrukcí, více paměti a větších registrů procesoru. Apple loni ukázal, že 64 bitů v mobilu má smysl, Google se přidává až letos.

Srovnání běhových prostření pro Javu
Srovnání běhových prostření pro Javu

A s ním Intel, Qualcomm nebo Nvidia, tyto firmy už 64bitové procesory představily a letos je dodají na trh (Intel už dodal a Android si přitom upravil sám.). Novinek se dočká také grafický subsystém s podporou tesselace a geometry shaderů. Jinak s nadcházejícím Androidem dorazí do rukou vývojářů přes 5 000 nových API.

Novinka bude rovněž šetrnější k akumulátoru. Tzv. projekt Volta má zvýšit výdrž na jedno nabití. Detaily optimalizace Google neprozradil, ale v minulosti koupil společnost, jež se úsporou energie nebo zvýšením výkonu zabývá, takže možná navazuje na její práci. Battery Saver má prodloužit výdrž Nexusu 5 až o 90 minut.

 

Android L budou formou ukázky pro vývojáře dostupný od čtvrtka. Pro Nexus 5 a Nexus 7 Google dokonce ve stejný den uvolní systémové obrazy, takže hardcore nadšenci si nedodělaný systém vyzkouší na vlastní kůži.

Bezpečnost: aktualizace půjdou přes Google Play

Že fragmentace Androidu není tak hrozná, aspoň z pohledu uživatele, chtěl Sundar Pichai  dokázat jedním faktem: 93 % uživatelů používá aktuální aplikace, aspoň co se týče těch distribuovaných skrze Google Play. A bude líp i se systémovými aktualizacemi. Opravy děr v systému budou posílány přes obchod Google Play.

Spořič baterie se automaticky aktivuje, aby se telefon nevybil do mrtva
Spořič baterie se automaticky aktivuje, aby se telefon nevybil do mrtva

Nebude se muset čekat na výrobce hardwaru a operátory, kteří aktualizace obvykle zdržují. Pokud tak budou činit, tak v případě větších systémových aktualizací, takže se možná nedočkáte nových funkcí – minimálně však budete vždycky v bezpečí, neboť dostanete alespoň poslední bezpečnostní záplaty.

Kromě toho bude Googlův skener hledat nebezpečné aplikace v katalogu. V poslední době oblíbená funkce vás nechá telefon na dálku kompletně vymazat. Mechanismus bude záchrannou brzdou v případě, že vám někdo přístroj zcizí. Zůstane mu pouze nepoužitelná cihla. Otázka soukromí bude řešena opět lépe. Tentokrát dostaneme možnost projít oprávnění všech  nainstalovaných aplikací.

Posledním dílkem do skládačky bude další sblížení soukromých aplikací s firemními. Podobnou snahu pozorujeme s Windows Phone 8.1 u Microsoftu. Jinými slovy, v telefonu máte osobní život, pracovní život, nicméně oba budou technicky vzato oddělené.

Android L je pracovní název. Slibuje výrazný počet vylepšení
Android L je pracovní název. Slibuje výrazný počet vylepšení

Google nově počítá i se sportovním životem. Uvedl novou platformu Fit, která podobně jako Healthkit od Applu sestává z otevřených API, díky nimž spolu budou komunikovat aplikace a zdravotní/sportovní zařízení nebo senzory. Ty pohlídají životosprávu nebo budou sledovat sportovní výkony. Podporu už slíbil Nike nebo Adidas, zapojení ale slibují také další výrobci jako HTC, LG, Asus, Intel, Motorola nebo Runkeeper.

Android v hodinkách, automobilech a televizích

Android Wear

O systému pro chytré hodinky se už Google rozpovídal před několika měsíci. Teď je ale konečně ukázal v praxi. Na pódiu ukázal LG G Watch spojené se smartphonem. Hodinky slouží trochu jako dálkové ovládání, trochu jako prodloužená ruka smartphonu. Ne vždy totiž potřebujete z kapsy vytahovat telefon, jednodušší bude zkontrolovat zápěstí.

Kromě času ukazují i počasí, kdo vám píše, co po vás chce, nechybí ani upozornění známá z Google Now. Hodinky slouží také k hlasovému ovládání. David Singleton z Googlu například řekl hodinkám, aby mu připomněly, že až přijde domů, má zkontrolovat poštu. A kde je doma, Google pozná podle GPS. Jak jinak.

Hodinkám také můžete přikázat, aby vám pustily nějakou písničku, vyhledaly informaci nebo ukázaly další podrobnosti z aplikací třetích stran. Singleton také potvrdil, že konkrétně LG G Watch budou mít displej stále zapnutý. O výdrži raději mlčel.

 

LG G Watch budou k objednání ještě dnes. Ve stejný den budou dostupné i konkurenční Samsung Gear Live, o nichž slyšíme prvně. Zato Moto 360 s kulatým displejem budou v prodeji až později během léta.

Android v autě i od škodovky

Čtvrtina autonehod v USA je způsobena tím, že nezodpovědní řidiči používají za volantem mobily a jiné gadgety. Google se proto bude snažit prosadit v automobilech. Jeho platforma se nazývá jednoduše Android Auto. Takže nic moc nového. Půjde prostě o palubní počítač, jenž bude ukazovat aktuálně důležité informace.

Průřez historií, kterak Android podle Googlu inovoval
Průřez historií, kterak Android podle Googlu inovoval

A také bude celý systém hlasem ovladatelný. Po spojení telefonu s automobilem se na obrazovce palubního počítače objeví prvky pro ovládání smartphonu. Důležité je, že nemusíte instalovat nic do paměti ve vašem přibližovadle, prakticky jen pokračujete v používání svého telefonu. Jinak čekejte hlasovou navigaci, hlasové ovládání textových zpráv atp.

SDK je dispozici nyní, v autech se s platformou setkáme již ke konci tohoto roku. Internetový gigant se dohodl se 40 výrobci, najdete mezi nimi i Škodu.

Android TV. Už zase

Tohle jsme už také věděli dopředu. Google to v obýváku zkusí už počtvrté. Po průšvihu jménem Google TV, ještě větším propadáku Nexus Q a úspěšné tyčince Chromecast firma uvede novou televizní platformu. Před pár měsíci si s ní hráli kolegové z The Verge a podle ukázky z I/O toho Google od té doby moc nezměnil.

Chytrá televize bude sloužit k přehrávání videa, hudby, spouštění pro televizory upravených aplikací a také her. Android TV bude jednoduchou herní konzolí podobně jako konkurenční Amazon Fire TV. Přímo na pódiu Google ukázal, že Androidu TV nedělá problém ani připojený gamepad.

Zelený robot bude i v autech. Palubní počítač se spáruje s vaším telefonem
Zelený robot bude i v autech. Palubní počítač se spáruje s vaším telefonem

Systém je propojen s mobilem, který slouží jako dálkový ovladač. Díky němu televizi rozkazujete i hlasem. „Najdi mi poslední epizodu Simpsonů, kdo hrál tam toho pistolníka ve westernu nebo mi ukaž filmy, které byly loni nominované na Oscara.“ Google spojí svůj mocný vyhledávač a obsahový katalog, aby vás upoutal do křesla a nepustil. Jako dálkový ovladač slouží také hodinky se systémem Android Wear.

Chromecast, Chromebooky a Drive na vzestupu

Chromecast konečně se zrcadlením obrazu

Android TV podporuje protokol Google Cast, takže umí fungovat jako Chromecast. Tudíž do ní pustíte video, fotky a hudbu z tabletu, mobilu nebo počítače. Přehrávač vyrobí Razer nebo Asus. Televizory s integrovaným Androidem pak Sony, Sharp nebo Philips.

Jak bylo řečeno výše, Chromecast je na rozdíl od jiných pokusů úspěšný. Googlu se daří v obchodech z hlediska objemu prodejů překonávat konkurenci ve svém oboru (streamování). Prodal již několik milionů Chromecastů. Používanost se od loňska zdvihla o 40 %. Většina přenosů z YouTube prostřednictvím televizoru přichází právě z něj.

Další pokus o chytrou televizi. Bude tentokrát úspěšný?
Další pokus o chytrou televizi. Bude tentokrát úspěšný?

Nepřekvapivě, neboť YouTube se jinak na televizi moc používat nedá. Uživatelé své chytré televize používají jako obyčejné televize a integrované aplikace obvykle ignorují. Google naopak celkem oprávněně doufá, že začnete používat aplikace pro Chromecast. Když už ho máte doma…

Na adrese chromecast.com/apps a v aplikacích pro Android a iOS bude udržovat katalog aplikací. V mobilech a tabletech bude možné změnit, co se zobrazí na televizoru, když zrovna nic nepřehrává. Mohou to být vaše fotky, počasí, zprávy apod. Funkce bude dostupná letos. Zajímavější je, že zařízení (mobil, tablet, počítač) už brzy nebudou muset být ve stejné síti Wi-Fi jako Chromecast.

 

Stěžejní novinkou je každopádně zrcadlení obrazu z připojeného Androidu. Funkce bohužel nebude dostupná na všech zařízeních, nýbrž pouze vybraných high-endech od Samsungu, HTC nebo LG. A Nexusech.

Chromebooky s aplikacemi pro Android

Sundar Pichai tvrdí, že se této platformě hodně daří. Tradičně se už opírá o čísla Amazonu, prvních deset nejlépe hodnocených notebooků tohoto obchodu jsou chromebooky. Aktuálně je v prodeji 15 zařízení o osmi značek, a to ve 28 zemích. Všechna čísla se prý budou ještě navyšovat.

Podobně jako bude telefon reagovat např. na příslušenství připojené přes Bluetooth, vám  Chromebooky rovněž usnadní přihlášení. Normálně byste museli psát heslo, pokud ale u sebe budete mít telefon, přihlásíte se k počítači s Chrome OS úplně automaticky. Notifikace se budou zrcadlit, takže stejný proud uvidíte na počítači i mobilu.

Chromecast bude v nečinnosti promítat na televizní obrazovce různí obrázky
Chromecast bude v nečinnosti promítat na televizní obrazovce různí obrázky

Především se ale Googlu pomalu daří rozchodit aplikace pro Android ve Chrome OS. Cesta k cíli bude ještě dlouhá a trnitá, ale firma na pódiu předvedla Evernote běžící na chromebooku. Stále ještě málo rozšířenému systému to hodně pomůže, protože nedostatek aplikací pro tuto platformu je při používání opravdu znát a člověka omezuje.

Kupříkladu Vine pro Android na chromebooku běželo zatím jen ve vertikálním okně, nicméně s kamerou v zařízení aplikace spolupracovala. Bohužel v tuto chvíli netušíme, kdy budou práce dokončeny, takže zatím zůstáváme u snů. Máme pocit, že letos se ještě nedočkáme.

Během představování novinek se začalo hlasitě projevovat několik protestujících. Cílem byl také Jack Halprin z Googlu. Další protestující nebyl osobní, raději nazval Google totalitářskou společností, která vyvíjí stroje pro zabíjení lidí.

Google Drive i do firem

Google konečně uvolní aplikaci Slides (Prezentace) pro Android. Stejně jako jeho textový a tabulkový editor jej pohání jádro z QuickOffice, které zaručuje plnou kompatibilitu s dokumenty Microsoft Office.

Úložiště Google Drive má 190 milionů aktivních uživatelů, tj. takových, kteří službu použijí alespoň jednou měsíčně. Nově firma představila Drive for Work, což je disk určený pro zaměstnance. Bude stát 10 dolarů měsíčně na uživatele. V ceně je šifrovaná komunikace i dokumentů na serveru, lepší administrátorské funkce i API a překvapivě neomezený prostor.

CS24

Odnedávna přitom běžným nefiremním uživatelům prodává za 10 dolarů jen 1 TB. Microsoft před pár dny úložiště shodou okolností zlevnil, ale prodává maximálně 200 GB za necelé 4 dolary. Na druhou stranu každý předplatitel Office 365 dostává 1 TB místa ve OneDrive. Souboj se pořádně přiostřuje.

Google také tvrdí, jak se mu ve srovnání s Microsoft Office daří. Podle jeho statistik prý 67 ze 100 startupů sáhne po Google Drive místo Microsoft Office. Totéž činí 58 % firem z žebříčku Fortune 500 nebo 72 % univerzit.