Hlavní navigace

Google I/O: Google ukázal Android 4.1, vlastní tablet a přehrávač

27. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebudeme zdržovat, jdeme rovnou na dřeň.

Milion nových zařízení denně

Loni bylo na Google I/O oznámeno, že Google denně aktivuje 400 000 nových zařízení a celkem jich je už 100 milionů. Aktuálně platí, že denně přibude milion (!) nových zařízení a celkem už bylo aktivováno 400 milionů telefonů, tabletů a dalších chytrých produktů a Androidem.

 

V Google Play je už 600 000 aplikací, uživatelé je stáhli už dvacetmiliardkrát.

Google+ už čítá 250 milionů zaregistrovaných účtů, 150 milionů uživatelů se připojí alespoň jednou za měsíc, polovina lidí pak každý den. Každý z uživatelů tráví denně ve službách Google přes 60 minut, v Google+ (ve Streamu) je to 12 minut. Tochu jiné číslo, než uváděly analytické agentury (tři minuty).

Android 4.1 Jelly Bean: lepší a rychlejší

První novinkou je výrazně rychlejší reakce systému. Lepší grafický framework už umí vertikální synchronizaci a triple buffering. Reakce byly ukázána na vysokorychlostní kameře, rozdíl mezi Androidem Jelly Bean a Ice Cream Sandwichem byl obrovský.

Android 4.1

Google slibuje lepší manipulaci s widgety. Bude je možné plynule roztahovat do všech směrů, případně se automaticky přizpůsobí rozložení ikon na ploše.

Přibude prediktivní klávesnice, Android předpoví slova, která asi chcete napsat. Není jasné, jestli to bude fungovat i v jiných jazycích mimo angličtinu.

Zadávání textu pomocí hlasu naopak funguje už v řadě jazyků včetně češtiny. Stále ale vyžaduje připojení k internetu. A Androidem 4.1 už bude tato funkce dostupná i offline. Prozatím však jen v angličtině, další jazyky mají přijít „brzy“.

Android 4.1 přinese bohatší notifikace. Lišta bude chytřejší, možnosti pro vývojáře větší, takže už nebude třeba tak často otevírat aplikace, hodně toho bude možné ovládat z notifikační lišty. Pomocí gest bude možné upozornění zvětšit, přibudou aktivní prvky (tlačítka Like apod.) a třeba na zmeškaný hovor půjdou rovnou odpovědět zpětným zavoláním. A na příchozí zprávy lze reagovat předpřipravenými rychlými odpovědmi.

Android Beam, synchronizační funkce pro NFC, dostane dvě novinky. Přiložením dvou zařízení k sobě bude snadnější přenést obrázky a videa, a ve stylu nových symbianovských Nokií bude NFC sloužit k okamžitému nastavení párování pro Bluetooth.

Hlavním prohlížečem v novém Androidu bude Chrome, to dneska přešlo do ostré verze. Nová bude i aplikace YouTube, která připomíná poslední verzi Google+ pro Android a iOS. Nakonec i sociální síť dnes dostane nové klienty (zatím jen pro Android) a především verze pro tablety!

Google ještě ukázal nové mapy pro Android. Už mají funkci stažení podkladů pro offline použití a hlavně zajímavý mód prohlížení podniků. „Street View“ uvnitř restaurací a jiných obchodů už známe, ale díky displeji, akcelerometru a gyroskopu bude možné nafoceným podnikem procházet, jako byste se opravdu otáčeli na místě.

" width="560" height="315" frameborder="0">

V systému bude 27 různých rozložení klávesnic. Po připojení externí klávesnice lze vybrat to nejvhodnější nastavení, snad už se tedy dočkáme i bezproblémové diakritiky. Mezi klávesnicemi se bude přepínat zkratkou Ctrl + mezerník.

Stručně

  • Přepracována byla aplikace Fotoaparát. Snímání, prohlížení a sdílení fotek má být rychlejší
  • Google myslí i na přistupnost pro hendikepované, k Androidu lze připojit například vstupní zařízení s brailovým písmem.
  • Pomocí Wi-Fi a Wi-Fi Directu budou moci vývojáři snadno vytvořit multiplayerové funkce pro hry nebo rychlejší sdílení souborů mezi zařízeními.
  • Maximální rozlišení fotek u kontaktů bude zvětšeno na 720 × 720 px.

Vyhledávání a Google Now

Vyhledávač bude podporovat novou funkci Knowledge Graph, o které jsme už detailně psali. Ve zkratce jde o to, že Google umí okamžitě odpovědět. Zeptáte se na to, kdo je prezidentem Uzbekistánu, jaké je teď počasí v New Yorku nebo kdo všechno hrál v posledním filmu od Spielberga, a dostanete přímou odpověď. Googlu dotaz nadiktujete, Android vám přečte výsledek. Ale gestem se dostanete i k tradičním výsledkům. Funkci je bohužel dostupná pouze pro angličtinu.

Velkou revolucí bude Google Now. Těžko aplikaci jednoduše popsat, vesměs jde o osobní asistentku, která je s vámi celý den. Ráno vám řekne počasí. Podle stavu dopravy vám napoví, kdy už máte vyrazit do práce. Už totiž ví, kde pracujete a jak dlouho cesta obvykle trvá. Samozřejmě zná i linky MHD.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Now vás bude informovat i o výsledcích oblíbeného sportovní týmu. Ani Googlu nemusíte nastavovat, který to je. Podle vyhledávání to nejspíš zjistí sám. Funkce dopředu upozorňuje na naplánované schůzky a znovu je spojí s plánovačem tras. V okolí najdete blízké restaurace a jejich detailní popis (z Google+), takže vám dá vybrat, kam na oběd. Ač to Google nepotvrdil, v Česku to nejspíš fungovat nebude.

Novinky v Google Play

Android 2.3 a novější dostanou tzv. chytré aktualizace. Bude se stahovat pouze ta část aplikace, která byla změněna. Podle Googlu to ušetří až dvě třetiny stahovaných dat. Vývojáři se přitom nemusí o nic starat, všechno bude automatické.

Placené aplikace budou šifrované, před stažení se vygeneruje klíč pro aktuální zařízení. To nejspíš znamená, že Google konečně bojuje s warezem, který mu byl vytýkán.

V Google Play přibudou nové obsahové formáty. Kromě aplikací, her, hudby, filmů a knihy to budou televizní pořady a časopisy. Ani jedno si zatím u nás neužijeme, můžeme pouze závidět Američanům. Časopisy mají zajímavou funkci, která z původní sazby vyzobe text a obrázky a zobrazí to v jednoduché formě jako Readability, Read It Later a podobné aplikace. To je výhoda pro mobily a menší tablety, které nedokáží zobrazit celou stránku najednou, takže se musí hodně zoomovat a posunovat.

" width="560" height="315" frameborder="0">

MMF24

Kdy bude

Android 4.1 bude znovu open source, takže jej výrobci mohou nasadit okamžitě, vývojářský balíček už je venku. Oficiální update přijde v půlce července pro telefony Nexus S, Galaxy Nexus a tablet Motorola Xoom.

Tablet Nexus 7, domácí centrum Nexus Q a chytré brýle Project Glass

To není vše. O dalších novinkách z Google I/O si můžete přečíst na Extra PC. Zítra se ještě podrobně podíváme na nový prohlížeč Chrome a aktualizovaný Google+. A samozřejmě budeme zítra i u další keynote věnované prohlížečům a počítačům.