Hlavní navigace

Google je monopolní vyhledávač. Rozhodl o tom americký soud. Jenže co s tím?

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Podle soudu společnost Google udržuje svou dominantní pozici na trhu s internetovými vyhledávači nepovoleným způsobem, čímž porušuje antimonopolní zákon.

Americký federální soudce Amit Mehta rozhodl, že Google porušil americké antimonopolní zákony udržováním monopolu na trzích s vyhledáváním a reklamou. Podle rozhodnutí soudu společnost jednala tak, aby nepovolenými způsoby svůj monopol udržela, čímž se dopustila porušení článku 2 Shermannova zákona.

Zatím není zcela jasné, jaký dopad bude mít rozhodnutí soudu pro budoucnost společnosti, jelikož se jedná pouze o určení odpovědnosti, a nikoliv o nápravná opatření. O osudu Google rozhodne další fáze řízení, která může v konečném důsledku vyústit podle magazínu The Verge v cokoliv (od zastavení určitých obchodních praktik až po rozdělení služeb Googlu do více menších firem). 

Google se proti rozhodnutí plánuje odvolat, uvedl ve svém prohlášení prezident globálních záležitostí Kent Walker: „Toto rozhodnutí uznává, že Google nabízí nejlepší vyhledávač, ale dochází k závěru, že by nám nemělo být dovoleno jej snadno zpřístupnit. Jak tento proces pokračuje, budeme se i nadále soustředit na výrobu produktů, které lidé považují za užitečné a snadno použitelné.“

CS24

Rozhodnutí antimonopolního úřadu ministerstva spravedlnosti vřele přivítal jeho šéf Jonathan Kanter nebo například generální ředitel DuckDuckGo Gabriel Weinberg, který v procesu svědčil proti Googlu. Po rozhodnutí však sám upozornil na fakt, že boj ještě není u konce.

Podrobné informace ohledně soudního řízení a celého verdiktu soudu je možné zhlédnout například na službě Court Listener. Další antimonopolní soud mezi ministerstvem spravedlnosti a Googlem začne 9. září ve Virginii, kde se soud zaměří na to, zdali Google nelegálně monopolizoval technologii digitální reklamy.