Hlavní navigace

Google+ má 2,2 mld. profilů. Jen 9 % z nich sdílí příspěvky veřejně

20. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Edward Morbius se rozhodl vypočítat, jak jsou uživatelé G+ aktivní. Google zveřejňuje statistiky jen zřídka, skrz vyhledávač lze ale zjistit, kolik na Googlu+ existuje profilů. Loni na podzim to byly 2 miliardy, aktuálně jich je 2,2 miliardy. Celkový počet účtů ale neříká nic o aktivitě.

Morbius proto na kontrolním vzorku – kvůli pomalosti získávání dat jen 2820 záznamů – zjistil, že jen 9 % účtů (tj. 200 milionů) má sdílený nějaký veřejný příspěvek. Z toho jen 6 % (12 milionů) něco sdílelo i v roce 2015. Pokud odstraníme příspěvky z YouTube a automatické příspěvky při vložení nových profilových fotek, počet aktivních uživatelů bude jen 0,2 až 0,3 % ze všech profilů na G+, v absolutních číslech 4 až 6 milionů uživatelů.

Jen 9 % účtů z Googlu+ má nějaký veřejný příspěvek
Jen 9 % účtů z Googlu+ má nějaký veřejný příspěvek (foto: Kevin Anderson)

MMF24

Jde pouze o hrubá a orientační čísla. Žádný analytik mimo Google nemůže zjistit, kolik lidí G+ skutečně používá. Morbius například nedokáže vyhledat soukromé příspěvky sdílené jednotlivcům nebo kruhům. Do statistik nedokáže zahrnout ani komentáře pod příspěvky (pokud uživatelé sami nepíšou). A pak také mohl vybrat špatný kontrolní vzorek. Data nicméně stále analyzuje a bude je zpřesňovat.

Mimochodem: Na internetu obecně funguje 1% pravidlo: 90 % uživatelů jsou pouze pasivními čtenáři, 9 % jich komentuje a 1 % obsah skutečně vytváří.