Hlavní navigace

Google má konkurenci pro Oculus Rift. Je z papíru a jako displej používá váš mobil

26. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když chtěl brýle pro virtuální realitu Facebook, musel za to zaplatit dvě miliardy dolarů. Google k tomu přišel mimoděk. Jeho zaměstnanci David Coz a Damien Henry, kteří pracují ve francouzské pobočce, vymysleli papírovou verzi headsetu, který připomíná Oculus Rift. Přišli na to v rámci 20 % času, které mohou v práci věnovat vlastním projektům. V okolí se nápad zalíbil a slyšeli na něj také v Moutain View.

Zatímco Oculus je skrz naskrz elektronická hračka, Cardboard od Googlu se skládá z jednoduchých komponent a mobilu. Vyrobit si ji můžete sami, ingredience koupíte v běžných obchodech i u nás. Kdo rád skládal přílohy z „abíčka“, bude jako doma.

Google Cardboard
Google Cardboard

Co potřebujete:

  • papírový karton o velikosti alespoň 56 × 22 cm a tloušťkou 1,5 mm
  • dvě čočky s ohniskovou vzdáleností 40 mm
  • jeden kruhový neodymový magnet a jeden keramický diskový magnet o průměru 19 mm a tloušťce 3 mm
  • dva pásky suchého zipu o rozměrech 20 × 30 mm
  • gumičku dlouhou alespoň 8 cm
  • NFC štítek (poslouchá adresu cardboard://v1.0.0)
  • pravítko, nůžky a lepidlo

Google na svém webu nabízí plánky, jak to všechno poskládat do sebe. Ptáte se, k čemu jsou magnety? Budou sloužit k ovládání. Displej mobilu bude schovaný v brýlích a těžko byste na něj ťukali prstem. Moderní telefony ale obsahují magnetometry, takže brýlemi ovlivníte magnetické pole, čehož aplikace v mobilu využije ke klikání.

Dále potřebujete mobil s Androidem 4.2 a displejem o úhlopříčce 4,5 palce a více. Google tvrdí, že by měla fungovat většina modelů, ale sám uvádí jako plně kompatibilní Nexus 4 a 5, Moto X, Samsung Galaxy Nexus, S4 a S5. Částečně kompatibilní jsou pak HTC One, Moto G a Samsung Galaxy S3.

Na telefonu pak musí být nainstalována aplikace Cardboard, která zatím slouží k prohlížení virtuálního glóbu Earth, sledování videa na YouTube, sférických fotek, procházení ulic a památek z map a Street View. Displej je rozdělen na dvě půlky, každé oko vidí jiný obraz, takže bude uživatel vnímat 3D.

 

KL24

Google teď vyzývá ostatní vývojáře, aby také tvořili aplikace, které využijí faktu, že displej mobilu bude pro uživatele to jediné, co uvidí. Prohlížení fotek, přehrávání videí, hraní her, to všechno může být díky Cardboardu a vysokému rozlišení displeje stereoskopické jako v kině nebo 3D televizi. Kdypak se asi objeví první firma, která bude prodávat hotové Cardboardy pro ty, kteří jsou líní nebo nešikovní něco skládat sami?

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku