Hlavní navigace

Google má vlastní „adblock“. Za 10 dolarů měsíčně vás zbaví až poloviny reklam

22. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většinu webů živí reklama, a tu lidé nemají rádi. Kdo je na ni obzvlášť alergický, nainstaluje si adblock a má pokoj. Google ale nabízí vlastní férový způsob pro očištění reklamy na webu. Jmenuje se Contributor (Přispěvatel). Uživatel si zvolí částku mezi jedním až patnácti dolary, Google z webu odstraní část reklam a peníze přerozdělí mezi stránky, které uživatel během měsíce navštěvoval.

Google Contributor
Google Contributor

Má to háček? Inu, hned několik. Služba je zatím pouze na pozvánky. Google může odstranit pouze vlastní reklamy AdSense, ale na webech jsou i tucty jiných reklamních systémů. A i když budete platit, ani těch googlovských reklam se zcela nezbavíte. Za 2 dolary měsíčně uvidíte o 5–15 % méně reklamy, za 5 dolarů o 15–25 % méně a za 10 dolarů o 25–50 % méně.

Jak ukazují první zkoušenosti magazínu Droid Life, uživatel ve svém účtu uvidí, kolik reklam mu Google odstranil a kolik peněz pošle kterému webu. Navíc si může sám zvolit, jestli bude tím způsobem podporovat jen konkrétní weby či všechny. Případně všechny, ale nastaví výjimky. Na stránkách se místo reklamy objeví poděkování.

Google bere Contributor jako experiment. Má sílu na to podobný systém prosadit, ale vzhledem k rozdrobenosti reklam na webu a faktu, že vás jich stejně nezbaví úplně, tomu osobně moc šancí nedávám.

 

Zdroj: Google via Droid Life