Hlavní navigace

Google Maps má celé Brno ve 3D. Umí více detailů než Mapy.cz

21. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud si na Google Maps přepnete mapy na letecké snímky a zapnete šikmý pohled, uvidíte vymodelovanou krajinu, domy však budou stále rozpláclé. Některá velká města jsou však vymodelovaná celá ve 3D, Google pro to používá laserové zaměřování (LiDAR). Oproti tomu Seznam vytváří 3D z více leteckých snímků v různých úhlech a HERE od Nokie mají také LiDARy, ale jen v zahraničí.

Mapy.cz mají ve 3D kromě centra Brna také kus Prahy, Teplice, Kutnou horu, Telč, kus Ostravy, Kadaň, Český Krumlov, Kroměříž a pár dalších měst. Google zatím jen Brno, ale zato o kus podrobnější. Snímky nejsou nové, odpovídají dřívějším 2D.

Ve 3D není jen centrum města, ale celá oblast od automotodromu po Šlapanice, od Globusu po Modřice. Google změnu nikde neinzeruje, v polovině prosince však obecně slíbil nové a přesnější 3D mapy. Nečekali jsme, že do toho nakonec zahrne i nás.

Porovnání 3D map na Google Maps (nahoře) a Mapy.cz (dole)


Mapy měst ve 3D nejsou na západě ničím zvláštním, například Berlín je takto vymodelován už dlouho. Kromě Brna jsme v Česku neobjevili jiné 3D město, pokud o nějakém víte, dejte nám vědět v komentářích.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.