Hlavní navigace

Google měl údajně zálusk na Snapchat. Nabídl za něj horentních 30 miliard dolarů

7. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kde jsou ty časy, kdy byla miliardová akvizice považována za neobvyklou…

Nelze říct s jistotou, že akvizice proběhne – návrhy na stoly padají a často se stane, že dotyčnou firmu spolkne nakonec někdo jiný, než to původně vypadá. Např. Skype chtělo v roce 2010 koupit Cisco, údajný zájem měl také Google. Komunikátor nakonec odprodán byl, koupil ho však Microsoft. TechCrunch přinesl informaci o tom, že se nedávno schylovalo k dalším velkému nákupu sociální platformy. Prodanou službou v tomto případě měl být Snapchat a kupujícím pro změnu Google. Pamatujete, jak Microsoft koupil Skype za 8,5 miliardy dolarů? Nebo jak Facebook koupil WhatsApp za 16 miliard? Google prý nabídl Snapu dokonce 30 miliard. Hodnota firmy je přitom zhruba 15 miliard (na burzu vstoupila v březnu).

Kde jsou ty časy, kdy Facebook koupil Instagram za trapnou miliardu dolarů? Jako by to bylo nejméně před sto lety.

Nabídka na stůl Snapu přilétla během loňského roku. Evan Spiegel, šéf firmy, chce ale zůstat nezávislý. Tím je známý. Google zprávu odmítl komentovat a Snap zvěsti popřel, jak informuje TechCrunch. Nevíme, v jaké fázi vyjednávání bylo, zpráva ale naznačuje, že připravený byl hlavně Google.

Musím dodat, že by tato aktivace smysl dávala. Snapchat je stále zajímavou platformou pro marketing – používají ji primárně mladí lidé. Současně začíná být budoucnost platformy zamlžená. Ještě před rokem byl Snapchat dobře rozjetý, ale během posledních měsíců schytal velké rány od Facebooku, jenž začal kopírovat některé jeho stěžejní funkce. O tom jsem shodou okolností psal nedávno ve článku „Snapchat má problém. Instagram Stories a WhatsApp Status mu zdatně konkurují“.

KL24

Zatím stále roste, růst však významně zpomalil. Nechat se koupit by pro firmu mohlo být přijatelným řešením. Na zprávu o tom, že chtěl Google koupit sociální platformu, reagovali akcionáři a akcionářky pozitivně a akcie začaly zase růst. Dnes cena dosáhla na skoro 14 dolarů. Pro Google by zase podobný úlovek mohl znamenat obnovení úspěšných snah o vytvoření vlastní sociální sítě, v čemž trvale selhává.

Ještě perlička: také Facebook se pokoušel Snapchat koupit. V roce 2013 však za něj nabídl tři miliardy dolarů. Spiegel ví, jak zhodnotit vlastní podnik, jen aby ale po čase nebylo příliš pozdě a nenechal si utéct lukrativní nabídku.

Byl pro vás článek přínosný?