Hlavní navigace

Google, Microsoft a Apple na bitevním poli. Vedou válku o patenty a Android

Sdílet

Zdroj: Redakce

Patenty a vynálezy

Bitva o Android zřejmě vrcholí. Google a spřátelení výrobci proti gigantům jako Microsoft, Apple nebo Oracle. Zatím byl Google opatrný a situaci navenek bral s nadhledem, teď už konkurenci pošťuchuje a hlavně jedná. Musí.

Android a jeho implementace jsou soudně napadány kvůli porušování patentů. Těch Google ve srovnání se soupeři nemá tolik. Na poli operačních systémů se pohybuje teprve krátce a důležité technologie už byly mezitím rozebrány patentovými žrouty. A právě přes patenty je Android nejvíce zranitelný.

Dříve byly patenty udělovány za skutečné vynálezy, dnes si lze registrovat i třeba nikdy nevytvořený drátěný kartáček na oči. A v případě softwarových patentů jsou to obecné algoritmy, banální části kódů a jiné primitivní postupy. Představte si patentem ošetřené kolo. Bez toho kola by nevznikl bicykl, trakař, auto ani vozík v Tescu. Jenže výrobce trakaře může být soudně popotahován vynálezcem kola. Když selže, bude muset platit licence, hrozí vysoká pokuta a zákaz prodeje.

Dnes jsou tyto přestřelky na denním pořádku, není týdne bez nového velkého sporu o patenty. Ne všechny jsou vágně formulované, ale třeba se stanou součástí většího balíčku zneužitých nápadů, a to se už na drobnosti nehledí. Není důležité mít v týmu dobré vynálezce, ale především dobré právníky.

Zatím nevíme, jestli má lepší advokáty v androidovém kolotoči Google a spol., nebo ti druzí. Verdikty zatím nepadly, ale mimosoudní dohody Microsoftu leccos naznačují (viz Microsoft si z Androidu udělal dojnou krávu).

Google se zatím držel v ústraní. Doteď například neukazoval prsty na konkurenci a jen obecně tvrdil, že Android a výrobce ochrání za každou cenu. Po zpackaném boji o 6000 patentů Nortelu, ale přitvrdil. Nejdříve koupil 1030 patentů od IBM, pak se na blogu pustil do soupeřů. Viz When patents attack Android.

Androidu po krku

David Drummond z Googlu (Senior Vice President a Chief Legal Officer) konkrétně zmiňuje, že Apple a Microsoft chtějí společně zničit Android. Jsou to totiž oni, kdo uzmuli patenty Nortelu. Nejdříve rozjeli žaloby proti Androidu a jeho výrobcům a pak, když se pro Google objevila naděje jak získat výhodu, sebrali ji na svou stranu. Šest tisíc patentů získali společně s RIMem, Sony, EMC a Ericssonem za 4,5 miliardy dolarů. Přitom první nabídku učinil Googlu na i tak vysokých 900 milionů dolarů. Nevyšlo to, ani když Google dále přihazoval. Kupní síla Microsoftu a Applu je vyšší a tahle dvojka by vždy měla možnost nabídku přebít. A že jsou tyhle přetahované někdy absurdní, dokazuje třeba loňská bitva HP a Dellu o 3Par.

Drummond dále zmiňuje, že dnes je každý den aktivováno 550 000 zařízení s Androidem. Na své straně mají 39 výrobců a 231 mobilních operátorů. Tento úspěch prý Microsoft, Oracle, Apple a další společnosti závidí, proto vytahují na stůl nesmyslné patenty. Dnešní smartphony pokrývají asi 250 000 patentů, ale i jeden „zneužitý“ může natropit problémy.

Výsledné 4,5 miliardy dolarů, tedy pětinásobek původní nabídky, ukazuje jeden zvláštní paradox. Místo investice do budoucích technologií se vráží těžké peníze do těch už jednou vynalezených. Podle Googlu byla ta honba za patenty Nortelu proti hospodářské soutěži.

Ale není to pouze Nortel, už loni byly rozebráno 882 patentů rovněž krachujícího Novellu. Firmu koupila Attachmate Corporation, intelektuální vlastnictví však připadlo skupině CPTN Holdings. A kdo tvoří CPTN? No přece Apple, Microsoft, Oracle a EMC. Největší díl ale podle všeho získal asi Microsoft.

Patenty mají sloužit jako podpora inovací, nikoliv jako zbraň.“ David Drumond

Zhruba ve stejné době se spustily žaloby proti Androidu: schytaly to firmy Samsung, Motorola, HC nebo Barnes & Noble, která na Androdu postavila čtečku knih. Od několika firem už Microsoft pobírá poplatky za licence (5–15 USD). Úsměvné je, že tímto způsobem zřejmě vydělává více než na prodejích Windows Phone 7.

V dubnu přišel důležitý krok od amerického ministerstva spravedlnosti. To totiž prozkoumalo obchod CPTN a Novellu a nařídilo opětovný prodej firmě Attachmate Corporation. Vláda měla totiž obavy přávě o to, aby těch 882 patentů nebylo zneužito proti rozvoji open source softwaru (Linux, Android…). Novell byl v této oblasti hodně činný a jeho produkty by měly náležet komunitě. Microsoft může tyto patenty nadále používat, ale jinak stejně všechny dostanou svobodnou licenci GPLv2 a OIN.

Ve stejný konec Google doufá i v kauze Nortel. A také už tento obchod úřady kontrolují.

Reakce Microsoftu

Microsoft se překvapivě ozval a prostřednictvím Twitteru dvou jeho důležitých lidí reagoval těmito tweety.

Google says we bought Novell patents to keep them from Google. Really? We asked them to bid jointly with us. They said no. (@BradSmi, Brad Smith, General Counsel a Senior Vice President)

A další

Hello again David Drummond. This is going to take a few tweets, so here we go. Let’s look at what Google does not dispute in their reply.

We offered Google the opportunity to bid with us to buy the Novell patents; they said no.

Why? BECAUSE they wanted to buy something that they could use to assert against someone else.

SO partnering with others & reducing patent liability across industry is not something they wanted to help do. (@fxshaw, Frank X. Shaw, Corporate Vice President, Corporate Communications)

Z toho vyplývá dosud netušená informace, že Microsoft nabídl Googlu spolupráci při koupi patentů Novellu, ale Google odmítl. Frank X. Shaw razantně dodává, že prý kvůli tomu, že Google chtěl tyto patenty použít vůči ostatním. Jenže všichni důležití „ostatní“ už byli součástí obchodu a proti nim by patenty obrátit nemohl. Následně ještě ukázal důkaz: část e-mailové konference mezi Bradem Smithem z Microsoftu a Kentem Walkerem z Googlu, kde Walker odmítá spolupráci na odkupu patentů Novellu.

V tuto chvíli hraje proti Googlu i fakt, že sice pomlouvá miliardovou přetahovanou o Nortel, ale sám se jí zúčastnil a minimálně 3 miliardy také nabídl. Navíc, vědom si vážnosti situace, měl z nabídek nejspíš legraci, když příchozy byly vždy některou z matematických nebo fyzikálních konstant.

A zase Google

Na Walkera a Shawa znovu reagoval Drummond. Konkrétně tvrdí, že vůbec nebyl překvapen útokem Microsoftu ve stylu „Mám tě!“. Tedy v tom smyslu, že Microsoft nachytal Google na švestkách.

Důvod, proč Google na spolupráci nekývl, je prý jasný. Kdyby se Google stal součástí aliance, která byl držela patenty Novellu, neznamenalo by to pro Google a výrobce žádnou ochranu. Android potřebuje jen a pouze své vlastní patenty, ty sdílené (a to hlavně s Microsoftem, Oraclem a Applem) nemohou sloužit jako páku. Microsoft to prý věděl. Zřejmě kvůli penězům ale nabídku stejně podal.

Proto se zřejmě Google obrátil na IBM a koupil od něj 1030 patentů. Není známo které, ale možná se týkají jiných oblastí, které pak může Google použít pro cross-licencing, neboli vzájemné licencování. Tedy v případě, že už je IBM také nelicencuje Applu, Microsoftu a Oraclu. Ale pravděpodobně ne, jinak by se jednalo o stejný krok, jako kdyby Google kývl na výše zmíněnou nabídku Microsoftu.

Další bitva: InterDigital a jejich 8800 patentů

Podle Bloombergu se spustí další přetahovaná o patenty firmy InterDigital. Její technologie se rovněž používají ve všech moderních telekomunikačních zařízeních, a proto se kolem nich už motá Samsung, Apple nebo právě Google. Okolo 8800 patentů by klidně mohlo stát přes 6,5 miliardy dolarů, když uvážíme, že nortelovská sbírka 6000 patentů stála 4,5 miliardy. Analytici ale odhadují jen částku okolo 5 miliard.

Tento obchod bude zřejmě klíčový a výrazným způsobem obohatí každého kupce. Vždyť Google má po nedávné akvizici od IBM celkem asi 2000 patentů, Apple přes 10 000 a Microsoft 20 000.

Kdo vyhraje tentokrát?

CS24

Doporučené čtení


Snad jste se přesvědčili, jak je situace okolo Androidu (a patentů obecně) komplikovaná. A to jsme se ani nevěnovali jejich konkrétním zněním. Těm snad nerozumí ani sami tvůrci. Jestli však vede k cesta k ohrožení silné pozice Androidu, je to právě přes patenty. Vlastní inovací a cenovou politikou budou moci zařízení s iOS nebo Windows Phone konkurovat jen těžko.

Zdroj: Google, TechCrunch