Hlavní navigace

Google musí francouzské firmě zaplatit půl milionu eur, protože nabízí bezplatné mapy

Sdílet

Zdroj: Redakce

Francouzská firma Bottin Cartographes vyhrála dvouletý spor s Googlem. Soud rozhodl, že internetový gigant bude muset zaplatit odškodné ve výši půl milionu eur a ještě 15 000 eur jako pokutu, v přepočtu tedy necelých 13 milionů korun.

Bottin Cartographes totiž rovněž nabízí mapové služby online, avšak za poplatek. Google, který poskytuje stejné služby bezplatně, deformuje trh, neboť provoz dotuje z jiných zdrojů, zatímco specializovaná konkurence chce prodávat za plnou cenu.

Advokát francouzské pobočky Googlu ale hledá podklady pro možné odvolání. „Jsme přesvědčení, že kvalitní bezplatné mapové služby jsou výhodou pro uživatele i webové stránky. Pro nás, konkurenci ve Francii i na mezinárodním trhu je v této oblasti dostatek místa,“ řekl.

Obžaloba přitom tvrdí: „Dokázali jsme protiprávní strategii Googlu, jak odstranit svou konkurenci a soud uznal, že proti Bottin Cartographes byly použity nespravedlivé a požkozující praktiky. Je to poprvé, kdy byl Google odsouzen kvůli aplikaci Google Maps.

KL24

Podobných sporů se Google asi nezbaví. Vzhledem ke své velikosti je jakýkoliv bezplatný nástroj ohrožením konkurentů, kteří za služby chtějí poplatky. Není ale také trochu jejich vinou, že nabízí horší placené služby než Google ty bezplatné? Osobně očekávám další útoky proti navigačním aplikacím Googlu. Pro Android, majoritní mobilní platformu, nabízí bezplatnou hlasovou turn-by-turn navigaci, která určitě nadělá vrásky TomTomu, Sygicu, Route 66 a dalším.

Zdroj: Search Engine Land, Economic Times

Byl pro vás článek přínosný?