Hlavní navigace

Google na evropské mapy zakresluje cyklostezky, ale Česko zatím ignoruje

28. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

S cyklistickými trasami si Google tyká už od roku 2010, kdy je přidal do USA a Kanady. Dlouho se nic nedělo, až loni začal s pokrýváním Evropy a aktuálně přidává do seznamu i další země. Sever a západ kontinentu už je víceméně pokrytý, naši sousedé Německo, Rakousko a Polsko si už cyklostezky také mohou užívat. Češi a Slováci mají zatím smůlu.

Cyklostezky na mapách od Googlu
Cyklostezky na mapách od Googlu

Je to přitom velká škoda, spolu s mobilní navigací jde o užitečnou funkci pro letní výlety. Cyklotrasy fungují jako další vrstva nad běžnou základní mapou. Zeleně zakreslené pruhy označují cyklostezky, cyklopruhy a jiné uličky vhodné pro kolo. Na pokrývání Google spolupracuje s lokálními partnerskými organizacemi, které informace o stezkách dodávají, ale využívá i uživatelských dat díky editoru Map Maker. To je zřejmě hlavní překážkou. U nás ani na Slovensku ještě uživatelé nemohou mapy sami upravovat. Až dostaneme Map Maker, pak zřejmě přibudou i cyklotrasy.

 

Zatím se tak musíte spolehnout na ryze české weby. Cyklostezky má na svých mapách Seznam i Centrum. V trochu jednodušší formě je pak najdete na portále Cyklotrasy.cz, Cyklotrasy.info, Cykloserver.cz nebo Výletník.cz.

Zdroj: Google