Hlavní navigace

Google našel další díru ve Windows 10. Starší verze Windows nepostihuje

21. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft si myslel, že chybu opravil, ale zřejmě se tak nestalo.

Byl to opět Google, kdo našel díru ve Windows a informace o ní zveřejnil. Shodou okolností je to druhý případ ve velmi krátkém období. Zatímco zmíněná díra v Edgi byla vyhodnocena jako střední hrozba, v tomto případě se budeme bavit o vysoké zneužitelnosti. To je hodnocení od Googlu, Microsoft pak díře přisoudil nálepku důležité, nikoli kritické. V nově objeveném scénáři útoku dochází ke zneužití funkce SvcMoveFileInheritSecurity tak, že se vydává za uživatele či uživatelku. Pomocí funkce MoveFileEx se útočnice či útočník pokusí přesunout soubor do jiného umístění. Po vyvolání funkce dojde o opuštění modelu vydávání se za uživatele a k pokusu o resetování bezpečnostního popisovače nového souboru tak, aby odpovídal zděditelným oprávněním.

Chyba CVE-2018-0826

K problému dochází pouze při práci se soubory s pevnými odkazy. Pakliže je soubor přesunut do adresáře, jenž disponuje dědičnými položkami pro správu přístupu, je krátce řečeno možné, aby byl soubor díky zděděným oprávněním modifikován tím, kdo útok provádí. Podle Googlu byly dokonce nalezeny dvě velmi podobné chyby.

Jednu interně označil číslem 1427. Jedná se o chybu známou též pod označením CVE-2017-11783 a byla opravena na podzim. Týkala se přitom všech do té doby vydaných verzí Windows 10, ale také Windows 8.1. Druhý problém, na který Google upozornil po vypršení lhůty pro opravu, (Microsoft si vyžádal prodloužení oproti standardním 90 dnům, čemuž bylo vyhověno), viz výše, reklamní gigant interně označuje číslem 1428 a je známa též pod označením CVE-2018-0826.

KL24

Podle Microsoftu se tato chyba týká jen Windows 10. Výměna informací mezi Googlem a Microsoftem naznačuje, že si firmy zcela nerozumí. Redmondští tvrdí, že chybu opravili v aktualizacích, jež vydali v rámci únorového záplatovacího úterý. Chybu 1427 považovali za duplikát chyby 1428. Jenže podle Googlu byla ve skutečnosti opravena jen chyba 1427, zatímco chyba 1428 v systému zůstala.

Takže nejde o duplikát, jen o podobnou chybu. Zřejmě nás tedy čeká další oprava. Tato chyba by naštěstí neměla být snadno zneužitelná. Tedy, její zneužití je snadné, ale podmínky pro takový útok jsou jen obtížně splnitelné. Např. útok nelze provést vzdáleně, nelze jej provést ze sandboxu, který nabízí aplikace jako Chrome nebo Edge apod.

Byl pro vás článek přínosný?