Hlavní navigace

Google News po letech v novém. Zpřehledňuje orientaci v obsahu členěním do karet

28. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Služby pro agregování obsahu jsou kontroverzní, respektive je kontroverzními činí někteří vydavatelé. Jak se ukázalo, ve skutečnosti agregační služba nabízí spíše pozitiva, než aby jen snižovala příjmy. Koncem roku 2014 Google kvůli stížnostem News ve Španělsku odstavil, vydavatelé se ale vzápětí rozhodli, že službu chtějí zpátky. News sleduje přes 50 000 zdrojů. Vznikl v reakci na 11. září.

Skoro patnáct let stará služba se po letech dočkala nového designu. Řeč je aspoň o verzi pro osobní počítače dostupné v internetových prohlížečích. Google News jednak na pohled vypadá moderně, navíc zapadá mezi ostatní produkty internetového giganta. Samotná navigace se ale tolik nezměnila, v základu se jedná o stále stejné rozložení prvků uživatelského prostředí.

CS24

Pouze v horní části najdete kromě hlavní strany také sekce s místními a personalizovanými zprávami. Po přihlášení můžete jejich obsah upravovat a ukládat. Přehlednosti činí velkou službu rozdělení obsahu do karet, jak to Google běžně dělá jinde. Viditelnější by měly být názvy vydavatelů a štítky. Karty se po klepnutí rozšíří a uvidíte v nich titulky z jiných zdrojů, takže si můžete přečíst článek z jiného názorového spektra.

Obsah je rozdělený do karet, stejně jako to Google dělá v jiných službách Obsah je rozdělený do karet, stejně jako to Google dělá v jiných službách

Můžete pak přejít do zobrazení, kde získáte kompletní informační servis k dané události. Do samostatné karty jsou řazeny relevantní zdroje provádějící kontrolu faktů. Vybráno a zvýrazněno bude rovněž video, pokud je nějaké dostupné. Google zlepšil i samotný přehrávač. Na jednom místě teď najdete správu relevance témat. Google News se v nové verzi postupně bude dostávat ke svému publiku v nejbližších dnech.