Hlavní navigace

Google o čtvrtinu zrychlí surfování. Jeho protokol SPDY bude součástí HTTP/2

22. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internetová jednička na svém blogu připomněla, jak pokračují práce na protokolu SPDY. Na této technologii je založena budoucí budou verze HTTP (HTTP/2, někdy se setkáte i s označením HTTP 2.0). Tento standard zprostředkovává výměnu hypertextových informací a stojí na něm celý web.

Jenže už je starý, specifikace jeho aktuální verze HTTP/1.1 pocházejí z poloviny 90. let, kdy byl web ještě v plenkách a nikdo netušil, že v tomto prostředí budou jednou fungovat tak náročné aplikace nebo dokonce vzdálené operační systémy. To je také důvod, proč stávající protokol zastaral a proč vývojáři spěchají s dokončením SPDY.


Rozdíl v rychlosti načítání. Stejný web: vlevo HTTP, vpravo SPDY

Řeší hlavní bolesti. SPDY umí v rámci jednoho TCP spojení přenášet neomezeně datových toků souběžně, to je důležité při přenosu spousty malých souborů na stránce. V multiplexu funguje také prioritizace, prohlížeč si může určit, která data dostane přednostně. Při komunikaci dochází ke komprimování dat i hlaviček. Na rozdíl od HTTP umí servery využívající SPDY také samy navázat spojení s klientem, u HTTP komunikaci vždy odstartuje klient. A už v základu je spojení šifrované.

 

Tato medicína zrychlí načítání webu a zkrátí latenci. Google už dříve uvedl, že díky SPDY dokáže stránku načíst až o dvě třetiny rychleji. V nejnovějších testech Chromu 29 a čtyř větších webových aplikací pak Google změřil dopad na dobu odezvy. Medián všech naměřených hodnot se pohyboval na zrychlení od 23 až po 43 %. Stejné nebo lepší zrychlení tak dosáhla polovina testovaných uživatelů (bylo jich několik milionů). Google také zjistil, že k vylepšení latencí docházelo u rychlých i pomalých přípojek.

CS24

  Google News Google Sites Google Drive Google Maps
Medián -43 % -27 % -23 % -24 %
5. percentil
(rychlá spojení)
-32 % -30 % -15 % -20 %
95. percentil
(pomalá spojení)
-44 % -33 % -36 % -28 %

SPDY pochopitelně vyžaduje podporu ze strany prohlížečů i webových serverů. Chrome, Firefox a Opera už nový protokol podporují, Internet Explorer 11 také, čeká se ještě na Safari. SPDY už funguje ve službách Googlu, na Facebooku, Twitteru nebo třeba Wordpressu. Podporu ve vašem prohlížeči si můžete vyzkoušet zde, ověření webových stránek pak najdete v tomto nástroji.

Zdroj: Google