Hlavní navigace

Chystá se tištěný Google. Kniha s výběrem toho nejlepšího z našeptávače

18. 3. 2020

Sdílet

Pod názvem Google poezie: Psáno našeptávačem vyjde sbírka toho nejlepšího, co Google nabízí jako automatické doplnění hledaného dotazu. Knížku chystá brněnské vydavatelství Backstage Books. Před pěti lety vydalo nakladatelství e-knihu Tomáše Miklici (Tomáš je i bývalým autorem Cnews.cz) Básně z vyhledávače, takže tištěná kniha je takovým pokračovatelem. Google poezie, neboli Google poetics je navíc mezinárodním projektem s kořeny v roce 2012. Stojí za ním Finové Sampsa Nuotio (ten aktuálně pracuje v brněnské kanceláři společnosti Kiwi) a Raisa Omaheimo z Helsinek. „Google poezie je za každých okolností upřímná a na nic si nehraje. Je dostatečně drzá, avšak zůstává humorná. Vzhledem ke svojí mnohovrstevnatosti může oslovit různé typy čtenářů, přitom ukazuje život ve své ryzí podstatě se značně tragikomickým přesahem, který v mnoha konkrétních básních nabývá až existenciálního rázu. To vše bez zbytečného patosu a slovní vaty.“ řekl šéf vydavatelství Martin Toman.

150 stran vyhledávače…

Všechno to začalo v říjnu 2012. Fin jménem Sampsa Nuotio seděl k večeru u Googlu a chystal se něco hledat. Jenže od počítače odešel a když se vrátil, už tam byla Google poezie...

Google poezie obr6 zdroj: Backstage Books

Grafiku má na starosti Martin Stehlík, který navrhl čtvercový formát a minimalistický styl (stejně jako má samotný Google). Kniha má obsahovat výběr z českého Googlu od března 2013. Bude mít přes 150 stran a bude obsahovat rozhovor se zakladatelem žánru Sampsou Nuotiem.

KL24

Vydání knihy jako sponzoři podporují česká Google User Group a Impact Hub. Úspěch ale záleží na fanoušcích – autoři spustili kampaň na Startovači, která poběží do konce dubna. Celkem je potřeba vybrat 55 tisíc.

zdroj: TZ Backstage Books

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.