Hlavní navigace

Google poprvé aktualizoval letecké snímky některých míst v Ukrajině (Mariupol, Hostomel, Buča…)

26. 4. 2023

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Google zveřejnil nové letecké snímky Ukrajiny. Stalo se tak poprvé od začátku ruské invaze. Centra větších měst mají nyní starší snímky než některá místa nedávných bojů.

Například kyjevské letiště Hostomel na snímcích vypadá jako ementál a přes rozbitou střechu hangáru lze zahlédnout čumák Mriji, největšího dopravního letadla světa. Další letadla pak stojí poházená mimo dráhu, ta tam ale byla zčásti již předtím.

[twenty20 img1="259033" img2="259032" offset="0.5" before="2017" after="duben 2023"]

(zdroj: Google Maps)

Snímky letiště a okolí jsou ze 7. dubna 2022, tedy pár týdnů od začátku invaze. Kus od přistávací dráhy lze v poli rozpoznat havarovaný ruský vrtulník (zřejmě KA-52). Nové satelitní snímky dostal i Mariupol – ocelárny Azovstal jsou nyní na mapách Googlu z 9. dubna 2022. Tedy z doby, kdy se zde ještě Ukrajinci bránili. Vidět je také vybombardované divadlo.

MMF24

Mariupol Mariupol (zdroj: Maxar, Google)

Snímky většiny Ukrajiny včetně centra Kyjeva jsou staršího data. Google tedy aktualizoval zejména místa bojů, Bachmut má ovšem snímky také z roku 2021. Google také po začátku invaze vypnul zobrazování hustoty provozu pro celou zemi a tento stav platí dodnes.

Zdroj: Illia Ponomarenko

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.