Hlavní navigace

Google postaví námořní flotilu

18. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google už dávno není pouze vyhledávač. Tato mocná společnost poskytuje na internetu několikero služeb, jejichž provoz musí zajišťovat mnoho serverů. To není zrovna levná záležitost, Google má ale řešení: přemístí své serverovny na lodi, které budou kotvit přibližně jedenáct kilometrů od břehů Spojených států.

Za plovoucí datová centra nemusí Google odvádět daně z nemovitosti, což je ale jen jedna z výhod. Serverovna také spotřebuje spoustu elektrické energie, kromě samotných počítačů je potřeba živit i klimatizaci. Lodě, které chce Google postavit, ale ponesou generátory, které budou pro výrobu elektřiny využívat pohyb mořských vln. A servery budou chlazeny jak jinak než mořskou vodou!

Google si zažádalo o patent na tento důmyslný nápad. Není ale jedinou společností, která se zamýšlela nad problémem chlazení svých datových center. Microsoft zvažuje postavit serverovny na Sibiři, Sun Microsystems si pro stejný účel vyhlédlo opuštěný uhelný důl v Japonsku, kde by ke chlazení využilo přírodních vodních pramenů. Všechna tři řešení mají ale své nedostatky – v případě Googlu a jeho flotily je to korozivní účinek slané vody na kovové díly, v případě Microsoftu je to slabá elektrická síť a sněžné bouře, v případě Sunu zase nebezpečí zřícení dolu.

Zdroj: DailyTech

Autor článku