Hlavní navigace

Google přerostl Microsoft a je druhou nejcennější technologickou firmou

2. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V roce 1990 se Microsoft stal největší technologickou společností svěa, když díky softwarovým úspěchům přerostl veškerou konkurenci. Svůj primát si v Redmondu drželi až do května 2010, kdy je co do tržní kapitalizace přeskočil Apple. Teď po necelých dvou a půl letech Microsoft předehnal i Google.

Po pondělní uzavírce burzy Nasdaq skončil s kapitalizací 249,13 miliardy dolarů, zatímco Microsoft zůstal na 247,23 miliardy. Apple je v tuto chvíli více než dvakrát silnější, s hodnotou 660 miliard dolarů jde o největší společnost na světě.

Google a Microsoft (akcie)

Podíváme-li se do vývojového grafu za posledních pět let, akcie Microsoft ztratily jedno procento, zatímco Google vyrostl o více než třetinu. Pokud se tempo nezmění, brzy Microsoft (po letech) přeskočí i IBM. Velká modrá za stejné období vyrostla o 81 % a aktuálně je s 240 miliardami těsně za tvůrcem Windows a Office.

 

Právě úspěch těchto dvou produktů může být impulzem pro další růst Microsoftu, nebo naopak pád. Přestože se Microsoftu neustále daří a hospodářské výsledky rostou, akcie jen přinejlepším stagnují. V Redmondu musí čekat na další zlatou žílu, ideálně mobilní produkty jako Apple nebo internetové úspěchy jako Google.