Hlavní navigace

Google+ přináší uživatelům hezké zkrácené adresy, ale nejhorším možným způsobem

30. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to už více než rok, co Google+ přišel se snadno zapamatovatelnými adresami profilů a stránek. Doposud je však rozdával pouze celebritám a některým velkým značkám. To se včera změnilo. V následujících týdnech Google osloví i další uživatele.

Abyste mohli u daného profilu nebo stránky mít na zkrácenou adresu nárok, musí splňovat určitá kritéria. Účet musí být starší než 30 dní, musí jej sledovat alespoň 10 lidí a nesmí u něj chybět profilová fotografie. Stránky musí být navíc ověřené připojením k nějakému webu. Tím si Google jistí, že jsou obě adresy na sobě závislé. Přesný postup najdete v nápovědě.

Oznámení, že můžete mít kratší adresu
Oznámení, že můžete mít kratší adresu

Že máte nárok na zkrácenou adresu, se dozvíte s oznamovacího řádku nahoře na stránce. Včera jsme díky této novince dostali hezkou URL i my na Cnews.cz. Místo původní adresy plus.google.com/b/113169811384220586504 můžeme používat i alias plus.google.com/+CnewsCz.

Potvrzení žádosti o přidělení krátké adresy Potvrzení žádosti o přidělení krátké adresy
Potvrzení žádosti o přidělení krátké adresy

Google k tomu ale přistupuje hodně složitě, protože alias vám vybere sám, vy jej téměř nemáte možnost ovlivnit. Své o tom ví třeba Franta Fuka, který teď bojuje s úřednickým šimlem, aby získal opravdu krátkou URL, jak Google slibuje. Google se vyhýbá zneužívání jmen, vulgarismům apod., proto adresy raději přidělí sám. Jak si ale poradí s desítkami Janů Nováků?

Z uživatelského hlediska lepší řešení připravil Facebook, tam si tzv. „custom URL“ můžete změnit sami. Nebo ještě lépe Twitter, tam jej dokonce můžete změnit i několikrát, až vás přezdívka omrzí. Přináší to i své nevýhody, například při možném nalákání fanoušků na falešný profil a jeho pozdější změnu v reklamní kanál. Jenže to si sítě mohou ošetřit ověřením pravosti profilů. V případě Googlu+ proto můžete použít externí zkracovače, například Gplus.to.

MMF24

 

Zdroj: +Otavio Silva

Byl pro vás článek přínosný?