Hlavní navigace

Google řeší největší problém Androidu. Aktualizace na nové verze budou rychlejší

12. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Léta voláme po tom, aby Google přepracoval Android tak, aby jeho novější verze mohly být co nejdříve dostupné pro všechna zařízení. Teď k tomu firma udělala velký krok kupředu. Představila nový projekt Treble.

Kdykoliv Google vydá novou verzi Androidu, výrobcům čipsetů nabídne otevřené zdrojové kódy. Qualcomm, MediaTek a spol. si je vezmou, upraví pro potřeby svých čipů a předají výrobcům koncových zařízení. Samsung, Huawei a spol. zase upraví systém pro své potřeby, změní uživatelské rozhraní přidají/odeberou funkce. Pak případně spolu s operátory upraví systém pro účely konkrétních sítí. Po úspěšném testování může nový Android zamířit k uživatelům.

Postup vydávání nových Androidů Postup vydávání nových Androidů

Je to složitý a zdlouhavý proces, takže jej výrobci obvykle podstupují jen po omezenou dobu (nanejvýš dva roky) a ještě jen u vybraných zařízení (typicky jen highend). Díky projektu Treble by se to mohlo částečně změnit.

Mezi OS a firmwarem bude nové rozhraní Mezi OS a firmwarem bude nové rozhraní

Google oddělí framework Androidu (tedy základ systému) a úpravy výrobců čipsetů (tedy firmware, nejnižší softwarovou vrstu starající se o přístup k hardwaru). Obě součásti spolu komunikují přes nové rozhraní a Google jej bude certifikovat tak, aby žádná ze stran nemohla implementaci pokazit, takže aktualizace Androidu ani firmwaru nerozbije jeden druhého. Stejně to již mimochodem funguje u Windows 10 Mobilu. To je ten systém, který… No prostě je to tam.

Doposud jsou obě části na sobě závislé. A při vydání nové verze Androidu je nutné upravit i firmware. S Treble tohle odpadne. Výrobci mobilů a tabletů aktualizují na další verzi systému, aniž by museli měnit něco ve firmwaru. Teoreticky to zamezí stavu, kdy Google nemohl aktualizovat Nexus 5 na Android 7.0, protože Qualcomm se rozhodl, že na Snapdragonech 80x již nebude Nougat podporovat.

MMF24

Doposud si vydání nových Androidů žádalo úpravu firmwaru Doposud si vydání nových Androidů žádalo úpravu firmwaru

Zavedení Treblu ještě není ideální stav. Aktualizace systému nebudou centralizované a řízené Googlem. Stále bude na uvážení výrobců, jestli nové verze vydají. Když s tím budou mít méně práce, třeba je to přesvědčí. Stále je ale čeká spousta testování kvůli použití v sítích operátorů a hlavně kvůli použitelnosti jejich softwarových úprav. Všechny ty TouchWizy, EMUI a jiná rozhraní také dost zásadně mění kód Androidu.

S Treblem může firmware zůstat stejný, změní se jen Android S Treblem může firmware zůstat stejný, změní se jen Android

Treble už je dostupný na Google Pixelech a bude také na všech nových zařízeních, která na trh přijdou s Androidem O. Ovoce tak budeme sklízet na podzim, možná před Vánocemi. Více se o Treblu nejspíš dozvíme příští týden na konferenci I/O.