Hlavní navigace

Google roztrhal Drive na jednotlivé aplikace pro úpravu dokumentů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začíná v tom být trochu zmatek. Google nejdříve uvedl aplikaci Disk (Drive), která kromě správy souborů v cloudu uměla také upravovat kancelářské dokumenty. Po pohlcení QuickOfficu vydala stejnojmennou aplikaci zdarma a taktéž uměla editovat dokumenty. A teď tu mám dvě čerstvé novinky pojmenované jako Dokumenty Google a Tabulky Google, které rovněž umí tvořit a editovat stávající soubory.

Dle všeho zůstane Disku role správce souborů a editační funkce Google přesune do samostatných aplikací. Předevčírem uvedl editor textových dokumentů pro Android i iOS, tabulkový kalkulátor pro AndroidiOS a k tomu příslib do budoucna, že brzy zvlášť vyčlení i aplikaci pro úpravu prezentací.

 

Roztrhání nic nemění na jejich funkčnosti. Aplikace nadále disponují jen základními funkcemi pro tvorbu a editaci, fungují i offline, ale lépe jim je s internetovým připojením, u kterého můžete využít také kolaborativní úpravu s více lidmi současně a okamžitou synchronizaci kvůli možným pádům softwaru.

MMF24

Rozdělení Google argumentuje tím, že uživatelé dostanou přímý přístup k tomu, co je zajímá. Disk bude s těmito aplikacemi nadále provázán, takže se prakticky nic nemění. Otázkou zůstává budoucnost QuickOfficu. Duplikáty nemají u Googlu místo, a proto si myslím, že až se Dokumenty, Tabulky a Prezentace naučí všechny nebo většinu jeho funkcí, tak QuickOffice zmizí. Bylo by to logické a asi i správné.

 

Autor článku