Hlavní navigace

Google se brání proti Oraclu, žaloba je prý zbytečná

16. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V noci ze čtvrtku na pátek podala databázová jednička Oracle žalobu na Googlu kvůli údajnému porušování několika patentů v platformě Android. Ten totiž využívá jejich Javu v několika systémových komponentách a vývojářských nástrojích, více v novince.

Googlu hrozí obrovská pokuta a placení licenčních poplatků, případně stažení produktů z trhu. Firma z Moutain View ale situaci přechází s klidem. Oficiální reakce zní: „Jsme zklamáni Oraclem, že na Google a open-source komunitu Javy útočí takovou neopodstatněnou žalobou. Komunita obchází kteroukoliv velkou společnost a každý den se snaží tvořit web lepším místem. Tvrdě bráníme open-source standardy a budeme pokračovat s vývojem Androidu.“

Na situaci reagoval i James Gosling, tvůrce Javy, který společnost Sun opustil po akvizici Oraclem. Tvrdí, že to nebylo velké překvapení, ale spíš otázkou času, než se Oracle přiřítí s žalobou. Jak už jsme psali v pátek, Sun měl Googlem jisté problémy ohledně Javy už dříve, ale soudní spory o patenty prý neměli v krvi. Ale během loňské akvizice byli právníci Oraclu nebývale pozorní právě k těmto sporům. Jen připomeňme, že za podobné situace v roce 2004 (Microsoft také vytvořil vlastní Virtual Machine k Javě) získal Sun od redmontského giganta téměř dvě miliardy dolarů.

CS24

Jenže teď je jiná doba, Google se Javou nikde nechlubí a navíc si hraje na „správňáka“, když uvedl Android a potřebné nástroje jako open source.

Zdroj: TechCrunch