Hlavní navigace

Google se chlubí. Android je nejbezpečnější operační systém pro firmy

29. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce
Z hlediska nabízených bezpečnostních funkcí je na tom Android lépe než iOS nebo Windows, tvrdí Gartner.

Je těžké rozsoudit, jaký operační systém je nejbezpečnější. Možná ten, který je používám někým zodpovědným a poučeným. Existují také přehledy o tom, kolik děr se v daném roce našlo v daném systému, ale důležitější je spíše schopnost chyby opravovat. Co se distribuce bezpečnostních aktualizací, tam je spolehnutí jak na Microsoft, tak na Apple. Google má pokrytou platformu Chrome OS, zato Android je typicky kritizován za to, že si nevynucuje instalaci záplat. Android se dále stal známým kvůli fragmentaci na úrovni hlavních verzí. Víme ale také, že ani s distribucí samotných bezpečnostních aktualizací to není slavné, viz článek Někteří výrobci včetně Samsungu lžou o aktualizacích Androidu.

Nejbezpečnější systém pro firmy

Proto může být pro mnohé překvapením, že podle Gartnera a jeho hodnotících kritérií Android platí za operační systém bezpečnější než Windows a iOS. Google se totiž kvalitním zabezpečením Androidu pochlubil na svém blogu, jak si všiml Paul Thurrott. Reklamní gigant se odkazuje na necelý rok starý report, který ovšem není dostupný bezplatně, takže se do něj nemůžeme podívat.

Zástupce společnosti Gartner však pro Google o zabezpečení pohovořil ve videu, kde je ukázaný aspoň fragment toho, co report obsahuje. Je potřeba zdůraznit, že v tomto případě je zabezpečení hodnoceno podle bezpečnostních funkcí, které jsou primárně důležité v organizacích. Není tak např. posuzováno, kolik telefonů globálně reálně získává bezpečnostní aktualizace.

Srovnání bezpečnostních funkcí operačních systémů pro mobilní zařízení dle Gartnera Srovnání bezpečnostních funkcí operačních systémů pro mobilní zařízení dle Gartnera

Kritéria viditelná v tabulce přesto malují obrázek, na který už možná z důvodu tradiční stereotypnosti nejsme zvyklí. Z určitého úhlu pohledu totiž Android překovává nejen Windows, ale také iOS. To je platforma uzavřená a Apple ji drží pevně ve svých rukou. K iPhonům pravidelně posílá bezpečnostní aktualizace. Google tak vlastně může být s vývojem v posledních letech spokojený.

K tématu: Google udělal další krok k tomu, aby se nové Androidy rozšiřovaly rychleji

Od Androidu 4 se zaměřil na bezpečnostní funkce – např. už není možné, aby aplikace přidávala v aktualizacích další oprávnění, teď je schvalujete v případě potřeby po jedné. Firmám byl na míru ušit pracovní profil, kde dohází k oddělení firemních dat od osobních.

Závěr

Nedávno Google také rozebíral, jak jsou mobily Pixel 3 bezpečné díky čipu Titan M. Existují také smartphony ohodnocené nálepkou Android Enterprise Recommended. U těch je mj. garantováno, že budou pravidelně získávat bezpečnostní aktualizace.

WT100

Ačkoli Android vychází jako bezpečnější systém pro organizace, je potřeba dodat, že jeho problémem nakonec stejně je už zmíněná fragmentace. Iniciativa Android Enterprise začala dospívat až v posledních verzích Androidu, na těch ale zdaleka neběží každé zařízení. Podniky s novou řadou mobilních zařízení ale mají v ruce dospělý systém.