Hlavní navigace

Google si na Vánoce povoluje opasek: 1 TB v cloudu zdarma při koupi Chromebooku

23. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letošní Vánoce budou ve znamená cloudových válek. První úder podnikl Microsoft, když zdarma nabídl neomezené uložiště ve OneDrive. Jedinou možnou vadou na kráse je, že zájemci o tuto službu si musí nejprve pořídit Office 365, což v našich končinách přijde zhruba na 170 Kč měsíčně nebo 1700 Kč za rok.

Celý proces navíc ještě několik měsíců potrvá. Jakmile ale bude neomezené místo k dispozici, Microsoft zákazníky upozorní mailem. (Zájemci dostanou prostor přednostně, když se zapíší na této stránce. Prvním z nich již firma kapacitu zvedla, prozatím však na 10 TB, neomezená kvóta je tak zatím ještě pár týdnů až měsíců vzdálená.)

Rovněž stojí za připomenutí, že Microsoft nedávno oznámil spolupráci s Dropboxem. OneDrive v kombinaci s Office 365 se tak pomalu stává „ultimátním" cloudovým řešením. Amazon se rozhodl neponechat nic náhodě a odpověděl prakticky ihned po nabídce Microsoftu. Zájemci o službu Prime ke svému účtu dostanou také neomezené cloudové uložiště.

Typ souborů je však omezen pouze na fotografie. Lze se k nim dostat z Androidu, iOS, PC nebo Mac (kromě telefonů nebo tabletů Fire). Služba stojí 99 dolarů ročně a spolu s ní zákazník Amazonu získá poštovné zdarma, streamování filmů a muziky nebo přístup k elektronickým knihám. Nabízí se ale otázka, do jaké míry je tato služba podporovaná v našich končinách.

 

Poslední společností, která se uchází o pozornost zákazníků skrze onlinová uložiště, je právě již zmiňovaný Google. Až dosud bylo poměrně obvyklé nabízet k novým Chromebookům po dobu dvou let 100 GB volného místa na Google Drive.

Touto užitečnou vlastností disponoval i námi nedávno recenzovaný Acer C720P. Aby však Google vyrovnal nabídku konkurence, rozhodl se bezplatnou dvouletou nabídku svého cloudového uložiště rozšířit až na 1 TB. Kdo si tedy do 1. ledna pořídí Chromebook alespoň za cenu od 199 USD, získá zdarma uložiště, které by si jinak musel pořídit za 240 USD.

Co si ale s Chromebookem počít, jakmile tato dvouletá lhůta uplyne? Aktuální bezplatná 15GB kapacita na Google Drive je vzhledem k nabízenému 1 TB poměrně hubená. Google touto akcí jednoznačně spoléhá na to, že zákazníci neodolají a pořídí si alespoň měsíční 100GB uložiště za 2 USD (1 TB za 10 USD), než aby se museli omezovat.

MMF24

Zdroj: Google, Amazon, Toms's Hardware 1,2,3