Hlavní navigace

Google si nechal patentovat způsob autonomního parkování

21. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google to s auty bez řidiče myslí opravdu vážně, vždyť prototypy již najezdily stovky tisíc mil bez nehod. Projekt o sobě nyní nechává znovu slyšet, tentokrát v rámci parkování.

O autech bez živého řidiče jste od nás již možná slyšeli. Milovníci řízení se však nemusí začít děsit, o svou vášeň jen tak nepřijdou. Vývoj však pokračuje a Google tentokrát přišel s nápadem, jak autonomní auta naučit parkovat. Způsob je to vskutku zajímavý.

Asi byste tipovali, že auto dojede na místo určení a na parkovišti bude hledat volné místo například pomocí vlastních kamer či si zjistí informace o ostatních zaparkovaných autech díky GPS. Google má však jiné vize. Když autonomní auto dorazí do cíle, bude na parkovacím místě hledat QR kód. Ten ho pomocí internetu odkáže do centrály, kde vyhodnotí všechny dostupné zdroje – živé kamery na ulici, mapy, navigační data, údaje o rozměrech automobilu, a zpět odešle instrukce potřebné k procesu parkování. Google již k této metodě získal patent.

KL24

S parkováním to bude jednoduché, zde nehrozí újma na zdraví. Větší problémy Googlu však dělá promyšlení jízdy po dálnici. Zatím to vypadá s mocí nad vozem tak půl na půl. Lidé budou auto sledovat a muset být připraveni pohotovostně uchopit volant a případně zakročit. Stejně tak ale bude i auto hlídat lidské chyby – varováním, či v případě nouze samovolným sešlápnutím brzdy.

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?