Hlavní navigace

Google Table Search prohledává webové tabulky, je to klíčový nástroj budoucnosti

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výzkumný tým Googlu vypustil do světa novou hračku pro lidi, kteří mají rádi data a vizualizace. Na webu research.google.com/tables najdete vyhledávač tabulek, jenž těží z faktu, že jich zkrátka indexovací robot Googlu zachytil už miliony. Zeptat se můžete na cokoliv, a pokud je daná informace zapsána do některé z tabulek, dostanete (možná) užitečný výsledek.

Google Table Search
Google Table Search

V základním zobrazení získáte jen malý výřez. Přesunout se pochopitelně můžete na cílový web, nebo kompletní tabulku převést do nástroje Fusion Tables. Jedná se o speciální procesor, který svým využitím připomíná spíš databázi MS Access než tradiční MS Excel. Záznamy ve Fusion Tables lze třídit, editovat ve více lidech současně, informace vizualizovat a také data z buněk používat v externích aplikacích.

Google Table Search
Google Fusion Tables

Funkce Google Table Search je zatím dostupná jen v angličtině a data v jiných jazycích zřejmě ani nehledá. Běžný Franta Uživatel se k novince ale stejně nejspíš nedostane. Stejně tak Fusion Tables je nástroj pro tvůrce, nikoliv konzumenty.

 

Analýza tabulek se ale v budoucnu pravděpodobně dostane i do běžného vyhledávače. Bude to mít obrovský vliv při srovnávání a sémantickém vyhledávání. Díky tabulkám bude moci Google přímo odpovědět na dotazy typu: „Je Slovensko větší než Rakousko?“ nebo „Kolik gólů vstřelil Lionel Messi na půdě soupeře mezi roky 2008 až 2010.

MMF24

Tohle je zatím jen začátek. Google už dělá pokroky, dokáže odpovídat na základní dotazy díky funkci Knowledge Graph. Nejlepší analýzu surových dat ale dnes provádí vyhledávač Wolfram Alpha. V tabulkových srovnáních produktů, lidí a míst si dobře vede i Wikidi českého tvůrce Michala Illicha.

Zdroj: GOS