Hlavní navigace

Google: Takhle budou vypadat výsledky vyhledávače v EU

18. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma týdny jsme psali o dohodě mezi Googlem a Evropskou komisí, která má ukončit čtyři roky trvající antimonopolní vyšetřování. Internetová jednička se zavázala, že na cizích webových stránkách nebude vyžadovat exkluzivitu reklam AdSense, že reklamní kampaně AdWords budou přenositelné a že tvůrci webů budou mít možnost Googlu zakázat, aby využíval jejich dat, aniž by je přitom firma penalizovala snížením Pageranku.

 

Nejdůležitějším bodem z uživatelského hlediska je změna zobrazení výsledků specializovaných (vertikálních) vyhledávačů. Pokud hledáte zboží, místa, letenky, ubytování nebo bankovní služby, Google ve zvláštních boxících zvýrazňuje sponzorované výsledky na své vlastní služby.

To se nelíbí Komisi ani konkurenci, která si myslí, že může poskytovat relevantnější výsledky než sám Google. Toho se chytila i EU s tvrzením, že spotřebitel by měl dostat to nejlepší. A protože je už Google tak velký (až 90% podíl mezi vyhledávači), musí převzít zodpovědnost a svou pozici nezneužívat. Po několika měsících vyjednávání Google navrhl tyto změny…

V galerii najdete stávající výsledky plus návrh s konkurenčními (zelenými) boxíky. V tomto dokumentu (PDF) jsou od strany 37 ještě další obrázky.

Zdroj: Google, EU