Hlavní navigace

„Kinect“ v mobilech neuspěl. Google pohřbí nadějnou technologii Tango

18. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Budou to čtyři roky, co výzkumný tým Googlu navrhl, že by se mobily a tablety mohly naučit novým smyslům. Pomocí speciální kamery a snímačů nazvaných Tango by se zařízení přesně naučila orientovat v prostoru, rozpoznávat tvar a velikost reálných předmětů a analyzovat hloubku scény. To mělo přinést revoluci nejen v rozšířené realitě, ale například i indoor navigaci v obchodech.

První telefon s Tangem na palubě přišel předloni (Lenovo Phab2 Pro), druhý rok nato (Asus Zenfone AR). Jenže sotva se začal špičkový Zenfone prodávat, Google řekl, že pro rozšířenou realitu vyvinul nové rozhraní ARCore, které žádné speciální snímače ani kamery nepotřebuje. Stejně jako jablečný ARKit mu stačí foťák, akcelerometr, gyroskop a kompas, které mají všechny lepší mobily.

Nikoho tedy nepřekvapilo, že Google oznámil konec Tanga. Podpora tohoto zařízení skončí v březnu 2018, zhruba půl roku od uvedení Zenfonu AR. Google obětoval jednoho pěšáka pro celou armádu. Nasazení ARCoru bude jednodušší pro všechny. Finální verze rozhraní přijde v nadcházejících měsících a bude ji podporovat přes 100 milionů zařízení.

TIP: Poskakování před televizí končí. Microsoft přestal vyrábět Xbox Kinect

CS24

Na ARCoru a telefonech Pixel běží i tzv. Star Wars AR Stickers. Virtuální postavičky, se kterými se můžete vyfotit.