Hlavní navigace

Google tlačí Chrome OS do firem. VMware mu přinese aplikace z Windows

13. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnosti Google a VMware včera oznámily důležitou dohodu. Společně chtějí do systému Chrome OS přinést aplikace z Windows tak, aby nové počítače mohly používat i firmy, jež jsou na nich závislé. Má to samozřejmě háček, kvůli hardwaru a licenční politice do koncových zařízení nenainstalujete ani Windows, ani aplikace, ale budete je moci využívat díky cloudu.

Úspora peněz s DaaS od VMwaru
Úspora peněz s DaaS od VMwaru

VMware Horizon View 5.3 zpřístupňuje tzv. Desktop as a Service (DaaS). Firma si zaplatí přístup k virtulizovaným Windows XP, 7 nebo 8, respektive aplikacím na nich běžícím. Ty pak může používat díky tenkému HTML5 klientu. Jde o nejjednodušší způsob, jak na Chromeboocích (ale i mobilních OS) zprovoznit Photoshop, InDesign, MS Office, aplikace pro CAD či jiný specializovaný software. Daní je horší rychlost vinou pomalejšího internetu a delších latencí, výhodou pak větší zabezpečení a dostupnost dat odkudkoliv.

Virtualizované aplikace, které zprostředkuje VMware, pochopitelně nejsou zdarma, jde o placenou službu. Podle Googlu ale firma ušetří nákupem Chromebooku až 5000 dolarů ve srovnání s tradičními PC. Nejde pouze o cenu zařízení, ale také o zmíněné software, služby a především podporu a větší IT oddělení. Chromebooky a Chrome OS obecně jsou totiž prakticky bezúdržbové.

 

CS24

Google, VMware nebo také Citrix, jež také nabízí virtualizovaný software v cloudu, letos chtějí využít faktu, že Microsoft ukončí podporu Windows XP. Na letitém systému stále běží velké množství společností. Online aplikace jim pomůžou tuto propast přeskočit. Google proto spolu s partnery letos znovu oživí i levné počítače Chromebox. Novinky už chystá Asus, HP a Dell.

Zdroj: Google, VMware