Hlavní navigace

Google Translate pro Android okamžitě přeloží, co mu řeknete česky

13. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Android už vás nenechá ve štychu, ani když potkáte cizince, jehož řeč neovládáte. Právě totiž v Překladači přibyl nový konverzační mód, který okamžitě převede z češtiny do cizího jazyka jak jednotlivá slova, tak i celé věty.

Dosud jste mohli konverzační mód (conversation mode) používat pouze pro překlad z angličtiny do španělštiny a naopak. Teď přibylo dalších 12 jazyků. Možná vás překvapí, co je to za novinku, když Překladač zvládl rozpoznat česky namluvené věty i doposud. Jenže pokud jste se s někým chtěli pustit do větší diskuze, Překladač jen zdržoval. Hodí se maximálně pro pár vět, protože je pořád třeba někde klikat, měnit jazyk, pak zvlášť klikat na ikonku pro převod textu na řeč.

Konverzační mód diskuzi zjednodušuje. Nejdříve si nastavíte dva jazyky, dole na stránce aktivujete novou funkci, kliknete na mikrofon a jen mluvíte. (Nejdříve zřejmě budete muset přeložit nějaké slovo klasickým způsobem, jinak se tlačítko pro konverzaci neobjeví.) Aplikace text ihned přeloží a také jej automaticky převede na řeč. Na další větu znovu kliknete na mikrofon. Pokud druhá strana nerozumněla, stačí prstem bouchnout do bubliny a Překladač výraz znovu vysloví. A když čekáte odpověď v druhém jazyce, na spodku stránky kliknete na tlačítko pro změnu jazyka a partner mluví ve své mateřštině. Diskuze se na displeji dokonce zapisuje ve formě chatu.

Google Translate Google Translate Google Translate
Standardní překlad | Konverzační mód | Konverzační mód s historií

Podporované jazyky: čeština, angličtina, španělština, němčina, francouzština, italština, portugalština, japonština, mandarínská čínština, korejština, turečtina, nizozemština, polština a ruština.

Funkce je dostupná pouze v Android, překladač si můžete stáhnout v Marketu. Screenshoty jsou zatím pouze ve španělštině a angličtině, neboť v době psaní ještě čeština nefungovala. Ale k aplikaci se ještě brzy vrátíme.

Mimochodem: taky máte pocit, že se český hlasový syntezátor opravdu zlepšil a hlas je teď příjemně plynulý?

Oživeno (22:12): Aplikace se aktualizovala v Marketu. Nyní už funguje konverzační mód ve všech slibovaných jazycích.

KL24

Google Translate

Video

" frameborder="0" allowfullscreen>

Byl pro vás článek přínosný?