Hlavní navigace

Google TV v průšvihu, blokují ji všechny hlavní televize v USA

29. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přišel a zase odešel…

Ovládl vyhledávače, ovládne chytré telefony, ale jeho televizní platforma prozatím ztrácí na atraktivitě. V říjnu vybalil své trumfy, ale o měsíc později jej krotí veřejnost. Televizní giganti totiž blokují přístup na webové stránky ze zařízení podporující Google TV. V Americe je běžné, že televize své pořady i seriály ukládají na web, odkud je pak diváci můžou sledovat bez přerušujících reklam, avšak na počítači. Google TV je také v podstatě počítačem, ale jeho nasazení v obývacích pokojích by mohlo nepříjemně ovlivnit reklamní byznys v televizi. Kdo by chtěl sledovat seriál přerušený třemi reklamami, když jej může sledovat plynule?

Toho si jsou vědomy také hybatelé trhu. Ihned po uvedení Google TV jej začaly blokovat stanice ABC, CBS a NBC. V téže aktualitě jsem se podivoval, že další velká esa Fox a Viacom jej dosud přehlížejí a počítají ztráty. V polovině listopadu si však na černou listinu zapsal tučným Google TV také Fox. A minulý týden konečně i Viacom. Ten provozuje například hudební stanice MTV, VH1 nebo třeba Comedy Central a Nickelodeon.

Google TV webHBO ještě věří, dokonce kvůli Google TV optimalizoval webové stránky, zdroj: Google

a nikdo se kvůli tomu nevěšel

Blokování bylo ale očekáváno, protože společnosti Viacom a Google byly na nože už posledních pár let. Nejdřív jim internetový gigant vyfoukl video portál YouTube a potom v roce 2007 přišla ze strany Viacom žaloba kvůli údajnému porušování autorských práv. Nakonec se ukázalo, že chráněná videa nahrávali i samotní zaměstnanci Viacomu. Po třech letech byl letos v létě oznámen konečný verdikt – YouTube není vinen a miliardovou pokutu platit nemusí. Viacom se chtěl vůči rozsudku odvolat, nakonec tak zřejmě neučinil (nebo jsem správně nehledal).

Google TV je blokován také službou Hulu. Jedná se o takový profesionální YouTube, který sdružuje pořady NBC, Foxu a ABC. V budoucnu by ale měla být povolena verze Plus, tak je už ovšem za poplatek. Už dnes funguje placená verze Netflixu (online streamování filmů a seriálů). Ale v Americe je ještě několik menších ryb, které projektu věří: TBS, TNT, CNN, Cartoon Network, HBO. A video on demand přinese také Amazon. Střední Evropa je v tomto dost pozadu, protože ani na počítači si takové služby nemůžeme užívat. Ale bude to Googlu stačit?

Navíc je trochu podezřelé, že Sony najednou zlevnila své televizory a Blu-ray přehrávače s Google TV. Sice v rámci „černého pátku“, hromadného nákupního a slevového šílenství doprovázeného Dnem díkuvzdání, ale Sony zlevnila všechno až do konce měsíce v rozsahu 100–200 amerických dolarů.

Google TV jako zabiják Nintenda Wii?

Pokud by to přece jen Googlu nevyšlo s televizí, klidně by mohl z TV udělat herní konzoli. Protože se už příští rok otevře klasický Android Market (Google TV je vlastně Android s procesory x86 od Intelu a jiným GUI), uživatelé budou mít přístup nejen ne všem aplikacím, ale také hrám. Nepůjde o žádné pecky, ani grafikou nemůžou konkurovat (maximálně tak Nintendu Wii), ale s šikovným ovládáním by mohly zaujmout. Tzv. casual hry letí, uvědomuje si to Wii i Kinect, něco podobného by s připojenou webkamerou mohl zvládnout také Google. A při spojení s androidím telefonem dostanete do ruky také chytrý gamepad s pohybovými senzory. Navíc jegrafický výkon Google TV vyšší než u smartphonů.

Google TV AndroidGoogle TV už lze ovládat telefonem, proč by nešlo i hrát? Zdroj: Google

Nasvědčovaly by tomu plány také firmy Adobe, která chce z Flashe udělat herní platformu. Kdo viděl letošní konferenci Adobe MAX, dá mi za pravdu, že možnosti byly na „webovou technologii“ opravdu úžasné. A Flash, to jsou tisíce, možná miliony online her. To samé můžeme tvrdit o Apple TV. Sice bez Flashe, ale Steve Jobs má v rukou spoustu schopných vývojářů a nápadů. Ti by mohli konečně vytvořit Wii killera, navíc s centrálním herním obchodem, protože placky už nemají budoucnost.

Co myslíte vy? Věříte Google TV jako televizní platformě, nebo si jej dokážete představit spíš jako herní konzoli pro párty akce a nenáročné hříčky?

CS24

Poznámka: V úspěch Google TV doufá kromě Sony a Logitechu také Toshiba a Vizio, obě firmy plánují vyrábět televizory nebo set-top-boxy. Spolupráci s Googlem zvažuje také Samsung.

Zdroj: MediaWeek, Bloomberg