Hlavní navigace

Google ukončí i Knol, neúspěšný „klon“ Wikipedie

23. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Další čistka v Mountain View znamená konec hned několika služeb. Google pod novým vedením Larryho Page ruší méně používané produkty a chce se soustředit pouze na těch několik úspěšných.

Schytá to třeba Knol, variace na encyklopedickou Wiki, kde je ale obsah spravován většími odborníky, kteří za své texty ručí, a témata jsou zpracována více do hloubky. To je rozdíl oproti Wikipedii, kde každý edituje všechno a navíc vzniká spousta pahýlů. Knol byl spuštěn v roce 2007, ale od té doby se nevymanil z betaverze (jak už bývá u Googlu zvykem). Služba přestane fungovat 30. dubna 2012, ale až do 1. října téhož roku budou moci autoři své texty stáhnout a exportovat. Google navíc začal spolupracovat na službě Annotum, která funkci Knolu vlastně převezme.

Knol

Hned 1. prosince bude nadobro zrušena funkce Gears, která měla převádět online aplikace pro desktop. Toho dne přestane fungovat offline verze Gmailu a Kalendáře.

Konce se dočká ještě Google Search Timeline, který slouží pro znázornění historie hledání v grafu. Funkce se už ale běžně nepoužívá, místo ní slouží Trends s Insights.

Google Wave se už sice přestal vyvíjet, služba však nadále funguje. I to se změní, 31. ledna 2012 už nebude možné tvořit nové vlny, ale půjde číst ty staré. K 30. dubnu bude služba úplně odstavena.

Google dále zruší Bookmarks Lists (nikoliv celé Bookmarks), které slouží pro sdílení záložek (oblíbených stránek) s dalšími uživateli. Tuto funkci nejspíš nahradí Google+.

KL24

A jak jsme nedávno předpověděli, Google+ nahradí widget Friend Connect, který sloužil ke spojování komunit na webových stránkách. Tato funkce bude ukončena 1. března 2012.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?