Hlavní navigace

Google umí navigovat uvnitř budov. Ale zatím jen v USA a Japonsku

29. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bez map a navigace by se už spousta z nás asi neobešla. Jenže jsou určitě i tací, kteří by se rádi nechali navigovat i v budovách. Ne doma nebo na chatě, ale ve velkých obchodních centrech, v podzemních parkovištích atd. Google to umí.

Vlastně to není originální nápad, tzv. indoorovat navigaci už před časem testovala Nokia, ale až internetový obr ji dokáže přinést masám. Nová aplikace Google Maps 6.0 pro Android vás totiž dovede na správné místo uvnitř budov už teď. Dokonce umí rozpoznat i jednotlivá poschodí.

Google Maps 6.0

V mapách jsou zatím plány některých letišť (San Francisco, Atlanta, Chicago, Narita), obchodních domů a firem v USA nebo Japonsku: třeba v IKEA nebo Bloomingdale's. Kompletní seznam míst najdete zde. Další místa lze ale přidat ručně.

Z popisu bohužel není zřejmé, jakou technologii Google používá. Nokia k tomu určila speciální Wi-Fi access pointy, přičemž triangulací vypočetla polohu i tam, kde GPS rozhodně nemá signál. Google Maps nejspíš fungují stejně. Zkrátka se do obchodů na stropy rozmístí několik přístupových bodů a pokud budete v dosahu alespoň tří z nich, navigace bude fungovat. Problémem nebudou ani další patra, přesah signálu bude naopak užitečný.

Ale protože se asi většina z vás zatím nechystá do USA si tyhle blbinky vyzkoušet, snad vás potěší alespoň videa

Navigace obecně

" width="560" frameborder="0" height="315">

Navigace na letišti

" width="560" frameborder="0" height="315">

CS24

Navigace v IKEA

" width="560" frameborder="0" height="315">

Zdroj: Google