Hlavní navigace

Google v příštím roce už možná nebude výchozím vyhledávačem v Safari

26. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár dny vyšlo najevo, že Google po desetiletí nebude výchozím vyhledávačem ve Firefoxu. Aspoň ne v celém světě, zřejmě si svou pozici udrží v Evropě, např. v USA nicméně bude výchozí volbou Yahoo. Tedy de facto Bing. Magazín The Information přinesl zprávu o tom, že pozice Googlu je ohrožena rovněž v prohlížečích od Applu.

Internetový gigant má s Applem dohodu do roku 2015. S tím, jak se blíží její konec, by výchozí místo rádi zabrali další, především obři jako Microsoft nebo Yahoo. Bing přitom už pohání vyhledávání prostřednictvím osobní asistentky Siri. To naznačuje, že by jablečný podnik mohl být otevřený možnosti vyměnit Google za Bing. Ani Yahoo se však nevzdává.

 

Na výsledky jednání si budeme muset počkat. Apple se závislosti na Goglu snaží zbavit delší dobu, výmluvným příkladem mohou být mapy. Bohužel, domácí řešení bylo nedokonalé a Apple si utrhl pěknou ostudu. Případná prohra v dnešním případě by pro Google nutně nemusela být tak zásadní, protože počítače od Applu nemají tak vysoký tržní podíl.

KL24

Jenže méně to platí o iOS. V kombinaci se nejedná o úplně bezvýznamné procento uživatelů. Navíc po ztrátě vedoucí pozice ve Firefoxu v USA by šlo o druhý podobný neúspěch, přičemž neúspěchy se sčítají. Jestli by následně vedly k zásadnějšímu snížení tržního podílu vyhledávače, o tom teď můžeme jednom spekulovat.

via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?