Hlavní navigace

Google ve Chromu omezí stránky na pozadí, aby snížil spotřebu a prodloužil výdrž počítačů

15. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce
Připadá vám, že je Chrome stále neúsporný a notebook se kvůli němu rychle vybíjí? Google připravil pořádný zlepšovák.

Chrome neplatí za nejúspornější prohlížeč, úspornost je přitom v poslední době v kurzu. Jedná se o hlavní přednost jinak zatím stále málo použitelného Edge. Se zvláštním režimem pro prodloužení běhu zařízení na akumulátor si nás vloni chtěla získat Opera. Právě výdrž počítače či tabletu při brouzdání byla sporem mezi firmami Microsoft a Opera Software. Není to tak, že by vývoj nepokračoval, ale na zásadnější zlom čekáme. Loni v září Google uvedl, že díky optimalizacím provedeným v posledním roce jeho prohlížeč jednak o 15 % zrychlil, jednak méně vysává akumulátory. Konkrétně ale mluvil o edici pro macOS. Prohlížeč si polepšil také díky optimalizacím v samotném operačním systému, což ovšem není úplně zásluha samotného Googlu. Zdá se, že to nestačí.

Za úspornější Chrome

K výraznějšímu zlepšení by mohlo dojít v blízké době. Google na svém blogu oznámil, že od verze 57 Chrome omezuje příděl systémových prostředků pro panely na pozadí. (Chrome 57 vyšel minulý čtvrtek.) Právě otevřené stránky, s nimiž aktivně nepracujeme, podle internetového giganta zodpovídají za třetinu z celkové spotřeby energie, kterou Chrome na počítacích konzumuje.

KL24

Před pár dny vydaný Chrome 57 omezí stránky na pozadí Před pár dny vydaný Chrome 57 omezí stránky na pozadí

Co se děje konkrétně, aby byla snížena spotřeba a tím prodloužen běh počítače, který není připojený k elektrické sítí? Chrome 57 zpožďuje časovače tak, aby průměrné zatížení jednoho jádra procesoru stránkami otevřenými na pozadí nepřekročilo 1 %. Budou ovšem existovat výjimky, aby nebyla narušena funkčnost aplikací. Typickým příkladem bude stránka přehrávající zvukovou stopu či weby udržující spojení přes WebSockets či WebRTC.

Nová pravidla pro stránky na pozadí podle Googlu vedou k tomu, že panely na pozadí zkonzumují o 25 % méně energie. Na cestách se takové chování projeví na výdrži vašeho laptopu. Z dlouhodobého hlediska by byl Google rád, kdyby bylo možné stránky úplně uspávat. Na to ale bude potřebovat i vstřícný přístup ze strany webových vývojářů a vývojářek.