Hlavní navigace

Google ve Španělsku zruší službu News. Musel by platit novinám, že na ně odkazuje

11. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Španělé v létě odhlasovali nový zákon, jenž nařídí agregátorům zpráv nebo jiným webovém službám, které zobrazují úryvky cizích médií, že budou muset původním autorům platit. Tzv. snippets – miniatury fotek s nadpisem a perexem – podle tamních vydavatelů ubírají návštěvnost. Čtenář, který uvidí to důležité v úryvku, už pak článek neotevře, a ani se tak nezapočítá do návštěvnosti cílového webu. A bez návštěvnosti klesají reklamní tržby. Více k tématu: Cnews FM: Google je moc velký, a proto bude v Evropě trpět Není tajemstvím, že zákon je cílený hlavně proti Googlu a jeho službě News (Zprávy). Ta sdružuje úryvky zpráv k jednomu tématu z více zdrojů tak, aby měl čtenář stále přehled, co se děje. Nápad na vznik služby měl Google po 11. září 2001, kdy se na dotaz „World Trade Center“ ve výsledcích nezobrazovaly aktuální zprávy, ale jen obecné informace.

Google News dnes funguje ve více než 70 zemích a je ve 35 jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Kvůli španělskému zákonu, který začne platit od 1. 1. 2015, Google v zemi tuto službu zruší. Z News odstraní všechna španělská média a zároveň odstaví španělskou verzi stránek News. To se stane už 16. prosince. Google to vysvětluje tím, že News je bezplatná služba bez reklamy, takže nic nevydělává. Její chod dotuje a kvůli poplatkům by se náklady ještě zvýšily.

Za pár měsíců se snad dozvíme, jestli takový krok vydavatelům pomohl, nebo uškodil. Google News totiž mohl opravdu odlákat některé uživatele od čtení zpráv, ale zároveň to byl cenný zdroj návštěv od lidí, kteří by se jinak na web ani nedostali.

PS: Médiím nic nebránilo, aby se z databáze News nechala odstranit, takže by se španělští vydavatelé obešli i bez nového zákonu.

ICTS24

Google News se zobrazují i v běžném vyhledávači
Google News se zobrazují i v běžném vyhledávači

Zdroj: Google