Hlavní navigace

Google ve vyhledávači zvýhodní stránky zabezpečené pomocí HTTPS

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtyři měsíce staré spekulace se potvrzují. Google letos začal testovat funkci, která ve výsledcích vyhledávače zvýhodní stránky, které jsou zabezpečené pomocí HTTPS. Podle stávajících statistik by se změna dotkla asi jednoho procenta dotazů, i proto je váha v pageranku – algoritmu určujícím pořadí ve výsledcích – zatím menší.

Vyhledávač Googlu s HTTPS
Vyhledávač Googlu s HTTPS

Google tím chce dát webmasterům čas, aby na HTTPS také přešli. Důležitější pro hodnocení je například kvalitní obsah. Firma ale nevylučuje, že v budoucnu tomuto zabezpečení nepřidá více váhy. Sama totiž na HTTPS převádí všechny své weby a služby, protože věří, že je to cesta, jak udržet internet bezpečný i za cenu trochu pomalejších reakcí.

 

U standardního HTTP je možné komunikaci mezi serverem a klientem sledovat. HTTPS ale vytvoří zašifrovaný tunel, do kterého není možné zvenčí nahlédnout, protože by třetí strana musela znát dešifrovací klíče, které ale má jen server a klient. Ověření klíčů a spojení tunelu ovšem komunikaci trochu zbrzdí. I proto se volí kompromis. Kde záleží na bezpečnosti (banky, e-maily nebo jiné účty), tam se HTTPS použije. Naopak u čtení online médií nebo sledování videa zabezpečení není tak podstatné, protože nedochází k přenosu citlivých údajů.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?