Hlavní navigace

Google vylepší mobilní překladač. Rozpozná cizí mluvený jazyk a přeloží i cedule

12. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

List New York Times píše, že Google brzy aktualizuje svůj online překladač pro mobily a tablety. Jednou z novinek bude automatické rozpoznání mluveného jazyka a jeho překlad do jiného. Druhou bude překlad cedulí, novin a jiných textů tak, že jen namíříte foťák na text a na displeji se rovnou zobrazí v jiném jazyce.

Google bude na Androidu překládat v reálném čase
Google bude na Androidu překládat v reálném čase

K obojímu Google dlouhodobě směřuje. Jeho mobilní aplikace dokáže rozpoznat hlas a také mluvit (včetně češtiny). Překladač si navíc poradí s desítkami různých jazyků. Zatím ale neuměl rozpoznat jazyk podle hlasu, jen podle textu. Stejnou technologii by mohl jednou nasadit třeba i v Hangouts podobně, jako Skype umí v reálném čase překládat mezi angličtinou a španělštinou.

 

A zmíněný překlad cedulí jistě vyplývá z loňské akvizice společnosti Quest Visual, jejíž aplikace Word Lens přesně tuto funkci zvládne. Překladač funguje v režimu rozšířené reality. Pokud foťákem namíříte na ceduli s cizojazyčným textem, aplikace původní text nahradí přeloženou verzí. Umí přitom smazat původní písmena, vyhladit pozadí a dokonce nový text perspektivně deformovat.

Slovník funguje i offline a v současnosti umí překládat mezi angličtinou a ruštinou, španělštinou, francouzštinou, italštinou, němčinou a portugalštinou. Poradí si ovšem pouze s čitelnými tiskacími písmeny, nikoliv ručně psanými znaky.

KL24

Zdroj: New York Times

Byl pro vás článek přínosný?